latinica  ћирилица
05/02/2019 |  12:00 ⇒ 12:38 | Аутор: ТАНЈУГ

Коцијанчич: "Трепча" треба да буде дио свеобухватног споразума

Портпаролка Европске комисије Маја Коцијанчич каже да питање стауса Трепче треба да буде ријешено кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине и наглашава "да сва отворена питања између двије стране треба да се ријеше кроз финализацију дијалога".
Маја Коцијанчич -
Маја Коцијанчич

Коцијанчич је за Танјуг рекла да "ЕУ као посредник у дијалогу има за циљ да се кроз правно обавезујући споразум о свеобухватној нормализацији односа Београда и Приштине ријеше сва отворена питања између двије стране једном и заувијек".

Портпаролка Европске комисије понавља да ЕУ очекује укадање приштинских такси и што бржи наставак дијалога Београда и Приштине.

Предсједник Србије Александар Вучић је нагласио да дијалог са Приштином може бити настављен само када се укину приштинске таксе на робу из централне Србије, али и када престану провокације какав је и закон о статуту Трепче.

Парламент у Приштини је у суботу усвојио стутут Трепче који предвиђа регистрацију нове компаније у складу са законом из 2016. године, а којим 80 одсто акција комбината припада Приштини, а 20 одсто радницима.

Приштина је истовремено још прије двије године одбацила могућност да се у оквиру дијалога у Бриселу разговара о питању Трепча, коју су они прогласили "косовском имовином" тврдећи да је то "готова ствар".