latinica  ћирилица
21/02/2019 |  16:09 | Аутор: СРНА

Тужилаштво БиХ подигло оптужницу против Милојка Ковачевића

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Милојка Ковачевића, којом га терети за злочин против човјечности почињен на подручју Вишеграда 1992. године.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

Оптужени се терети да је за вријеме напада на цивилно становништво бошњачке националности на подручју Вишеграда и околине, као припадник резервног састава Станице јавне безбједности /СЈБ/ Вишеград, учествовао у прогону и злочинима почињеним над цивилним становништвом.

Према наводима оптужнице, Ковачевић је у јуну 1992. године починио присилно одвођење, мучење, злостављање и премлаћивање бошњачких цивила из мјеста Доње Велетово, општина Вишеград, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужени се терети и да је у јуну 1992. године, учествовао у одвођењу из мјеста Доње Велетово, када је цјелокупно становништво присилно транспортовано према подручју општине Соколац, гдје су жене, дјеца и старија лица протјерана на територију под контролом такозване Армије БиХ, а око 50 мушкараца, од којих је једно лице преживјело, одведено је и стријељано на локалитету јаме Пакленик.

Наводе оптужнице Тужилаштво ће доказивати позивањем 12 свједока, од којих су два заштићена, те прилагањем више десетина материјалних доказа.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ.