latinica  ћирилица
11/03/2019 |  15:40 ⇒ 17:58 | Аутор: РТРС

Промовисана монографија Споменичко благо Републике Српске

Монографија Споменичко благо Републике Српске, историчарке Љиљане Шево, промовисана је у Бањалуци. Монографија је објављена у издању Академије наука и умјетности Републике Српске и Православне речи из Новог Сада.

Ауторка монографије професорка Љиљана Шево истакла је да је рад на монографији захтијевао вишегодишње истраживање периода од праисторије до 20. вијека. У монографији су се нашли најрепрезентативнији споменици свих култура на овим просторима.

- Ја прије свега морам да кажем да сам најавише радила на културном благу Српске православне цркве (СПЦ), тако да је било потребно истражити и културне споменике осталих народа - истакла је Љиљана Шево, ауторка монографије "Споменичко благо Републике Српске".

Споменици културе најбољи су свједоци постојања једног народа, кажу издавачки.

- Сложићете се самном да шта би била цијела Европа да нема културне споменике, или шта би био цијели српски народ да нема средњовјековне манастире - тврди Зоран Гутовић, директор издавачке куће Православна реч из Новог Сада.

Рајко Кузмановић, предсједник АНУРС-а истиче значај овакве монографије.

- Професорица је обухватила 184 културна споменика и ово дјело показује да Српска у историји није непозната земља, већ да је у њој живот бујао и много раније - каже Кузмановић.

Монографија Споменичко благо Републике Српске садржи око 600 фотографија и обрађује културно-историјско богатство Српске подијељено у двије категорије - непокретно и покретно културно насљеђе.