latinica  ћирилица
12/03/2019 |  17:14 | Аутор: СРНА

Почело суђење за злочине над Србима у Калиновику

Пред Судом БиХ почело је суђење бившем команданту Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамизу Дрековићу за злочине над српским цивилима у Калиновику у прољеће 1995. године, а тужилаштво истиче да ће саслушати 47 свједока и четири вјештака, те изнијети исказ преминулог свједока и обимну материјалну документацију.
Рамиз Дрековић - Фото: РТРС
Рамиз ДрековићФото: РТРС

Тужилац Миланко Кајганић је у уводној ријечи навео да су напади изазвали ширење страха и терора, као и исељавање становништва.

- Доказаћемо да је нападе вршио искључиво Четврти корпус - рекао је Кајганић и додао да је Тужилаштво провјеравало и дјеловање јединица Првог корпуса.

Одбрана је прије почетка суђења тражила одгађање главног претреса на неодређено вријеме, јер није добила сву потребну документацију, преноси Бирн.

Браниоци су навели да су преузели доказе из Суда и Тужилаштва БиХ, на основу којих је одбрана закључила да јој је потребан већи број докумената из архива Министарства одбране БиХ.

Адвокат Мирсад Црновршанин истакао је да није им одобрен приступ архиву, те да је одбијен захтјев за приступ оптуженом, уз образложење да се против њега води кривични поступак.

Према допису Сектора за заштиту тајних података Министарства безбједности БиХ, за приступ архиву браниоцима и истражиоцима потребна је посебна безбједносна дозвола, а провјере за то, како је рекао Црновршанин, трају дуже.

Бранилац Кадрија Колић рекао је да је онемогућавање приступа оптуженом супротно европским стандардима и праву на правично суђење, наводећи да је Тужилаштво у овом предмету водило истрагу од 2013. до 2018. године без ограничења приступа архивима.

Он је истакао да је одбрана прецизирала која наређења и извјештаје тражи и ограничила се на период од два мјесеца.

Предсједавајући Судског вијећа Станишта Глухајић заказао је за 2. април наставак суђења и саслушање првог свједока Тужилаштва, додавши да ће суд ургирати да се што прије прибаве сагласности.

Он је напоменуо да ће одбрана, уколико буде потребе, моћи накнадно позвати свједока да му предочи документе које очекује.

Оптужница по три тачке терети Дрековића да је од 21. маја до 7. јуна 1995. године артиљеријским јединицама Четвртог корпуса такозване Армије БиХ у мјесту Бјелимићи, на подручју општине Коњиц, наредио неселективне нападе на српске цивиле у Калиновику.

Артиљеријске јединице су, према оптужници, извеле три напада, испаливши пројектиле велике разорне моћи.

У нападу извршеном 3. јуна више пројектила пало је у близини школе, приликом чега је убијена 15-годишња ученица, а четворо ученика рањено. У друга два напада, рањен је четворогодишњи дјечак и још један цивил.