latinica  ћирилица
10/04/2019 |  17:49 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

Још нема услова за повећање плата здравственим радницима

За сада нема могућности да буду повећане плате здравственим радницима, али Влада не бјежи од разговора, поручио је ресорни министар Ален Шеранић, након састанка са представницима три репрезентативна Синдиката здравства.

На одвојеним састанцима, разговарано је о положају здравствених радника и Посебном колективном уговору, који истиче у августу.

Синдикат здравства пред министра је изашао са приједлогом да цијена рада у здравству, са 135 КМ, буде повећана на 150. Тиме би, кажу, Влада показала разумијевање да, након 11 година, буду повећане плате у здравству.

- Мислимо да су то мала средства која се могу пронаћи, како би се колико-толико побољшао материјални и социјални положај запослених у здраству Републике Српске - каже Миленко Гранулић, предсједник Синдиката здравства и социјалне заштите Републике Српске.

Раст плата једини је захтјев Струковног синдиката доктора медицине. И то за 30 одсто. Траже састанак са премијером и предсједницом Српске.

- Замолили смо да до 25. априла ресорни министар покуша да нам омогући састанак са онима који могу да одлуче о нашем захтјеву, да ли могу удовољити или не. У обавези смо према бијелим мантилима - поручује Миодраг Фемић, предсједник Струковног синдиката доктора медицине Републике Српске.

Плате су легитиман захтјев, каже Шеранић, али у овом тренутку захтјеве синдиката не може подржати. Подсјећа на Акциони план и мјере Владе, које би требало да обезбиједе финансијску стабилизацију здравства и могућности да се повећају плате.

- Питање је да ли се у овом тренутку с аспекта финансијског стања у здравству може ићи са одређеним повећањем плата, јер би то довело здравство пред колапс и стечај - поручује Шеранић.

Да су помаци у побољшању материјалног статуса здравствених радника потребни одмах, поручују и из Самосталног синдиката радника у здравству. Министра подсјећају да су акциони планови доношени и раније, али нису провођени.

- Чињеница је да нико никада није одговарао. Чињеница је, да откако радим, у ових 38 година, ниједан директор није одговарао - истиче Жељко Шукало, предсједник Самосталног синдиката у здравству и социјалној заштити.

Свако треба да сноси одговорност - министар, сарадници, директори, одговара Шеранић.

Ово питање дефинисано је и Програмом економских реформи и Акционим планом. Радиће се и на измјени законских рјешења, чији је циљ бољи положај здравствених радника.

- Треба да видимо како и на који начин, прије свега са аспекта дефинисања дјелатности у здравству, како да струку кроз законску материју уредимо - закључио је Шеранић.

Треба одвојити медицинско од немедицинског особља, поручују из три синдиката. То би, уз повећање плата, могло да буде једна од мјера која ће здравствене раднике задржати у Српској - и то у јавним установама.