latinica  ћирилица
16/04/2019 |  10:08 ⇒ 17/04/2019 | 08:03 | Аутор: РТРС

НСРС наставља расправу о Закону о локалној самоуправи

Народна скупштина Републике Српске наставиће сутра расправу о Приједлогу закона о измјенама закона о локалној самоуправи. Овом измјеном, локалним заједницама би до краја јуна 2021. године требало да буде продужен рок, након којег не би смјели да имају више од троје запослених у администрацији, на хиљаду становника.
НСРС - Фото: РТРС
НСРСФото: РТРС

Ток расправе:

22.15 Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић истакла је вечерас да 98 одсто локалних заједница рјешава питање броја запослених.

- Подсјетићу да је вишка запослених, прије неколико година, било у Требињу, Бијељини, Прњавору и локалним заједницама гдје су власт имали или имају ПДП И СДС. Чињеница је да и сада рјешавамо оно што је урађено у том периоду, што јесте циљ овог законског рјешења - рекла је Решићева у Народној скупштини, реагујући на тврдње шефа Клуба посланика СДС-а Миладина Станића да законом власт жели да оправда прекомјерно страначко запошљавање у администрацији.

21.25 Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је вечерас у парламенту Српске да је Приједлогом закона о измјенама Закона о локалној самоуправи продужен рок до 30. јуна 2021. године за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама.

Решићева је истакла да се законским рјешењем пружа могућност локалним заједницама, које су показале интерес, да ријеше питање усклађивања броја запослених и да их 98 одсто ради на усклађивању броја радника.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић тврди да се наведним законом не рјешава проблем вишка радника, него се жели оправдати прекомјерно страначко запошљавање у администрацији.

21.00  Помоћник министра саобраћаја и веза Републике Српске Дијана Обрадовић рекла је вечерас у Народној скупштини да се Приједлогом закона о радио-аматеризму уређује та област ради остварења општег интереса у области радио-аматеризму, радио-технике, електронике, телекомуникација и информатике, те да у Српској не постоји важећи пропис о томе.

Потпредсједник Народне скупштине Сенад Братић, који је члан Клуба посланика Заједно за БиХ, рекао је током посланичке расправе о овом законском рјешењу да би приједлог овог акта требало повући, дорадити и и вратити у скупштинску процедуру због бројних недостатака.

Клуб посланика СДС-а предложио је амандмане у којима се предлаже и да Министарство здравља и социјалне заштите, осим сагласности Министарства саобраћаја и веза и Савеза радио-аматера Српске, даје мишљење о употреби извора електромагнетних поља, као и да кориштење опреме и дјелатности у сврху ширења дезинформација и панике код грађана буде новчано кажњиво. 

19.20 Приједлогом закона о заштити од нејонизујућих зрачења прописана је забрана кориштења соларијума за лица млађа од 18 година и таква пракса присутна је у земљама ЕУ и окружења, рекао је данас министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић на сједници Народне скупштине.

- У складу са развојем савремених технологија, морамо да одговоримо на проблеме који се односе на заштиту здравља од нејонизујућих зрачења - рекао је Шеранић образлажући наведено законско рјешење.

18.20 Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је поносан што ће плата за око 4.500 полицајаца са средњом стручном спремом и више стотина оних са вишом спремом ускоро бити повећана за 10 одсто.
 
- Поносан сам на то да им је плата знатније повећана послије више од 10 година. Инсистирао сам да то буду полицајци са средњом стручном спремом који носе посао и имају најмање плате. Они заслужују повећање - рекао је Лукач у завршној ријечи у Народној скупштини о Приједлогу закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске.

17.50 Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је у Народној скупштини Републике Српске да је важно да се повећавањем плате припадницима Министарства унутрашњих послова шаље порука Владе Републике Српске и ресорног министарства да се полицајци цијене и поштују.

Жунић је рекао да ће СНСД гласати за Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске који прописује да полицијским службеницима са средњом и вишом стручном спремом припада додатна накнада у износу од 10 одсто просјечне плате у МУП-у, остварене у протеклом мјесецу.

Посланик СДС-а Недељко Гламочак рекао је да је та странка предложила закључак према коме би Народна скупштина задужила Владу да у скупштинску процедуру упути измјене и допуне Закона о пензијском и инвалидском осигурању с циљем побољшања услова за пензионисане раднике МУП-а тако да им се за пензиони основ узима пет година стажа са највећом основицом.

Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић рекао је да су полицајци, али и други радници са средњом стручном спремом, доста потцијењени.

17.05 Настављено засједање Народне скупштине Републике Српске.

14.59 Шеф Клуба посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Миладин Станић рекао је да је повећање плата полицајцима у Српској требало спровести и раније и да ће СДС подржати Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске. Станић је истакао да је непримјерено што су у неким безбједносним агенцијама БиХ двоструко веће плате.

Шеф Клуба посланика Уједињене Српске Костадин Васић рекао је пред посланицима да је битно повећавати плате "плавим униформама" јер је полиција веома важна за Српску.

Посланик СДС-а Иванка Марковић рекла је да поред побољшања материјалног положаја треба радити и на враћању угледа и дигнитета полицајаца у друштву који је пољуљан недавним немилим догађајима у Бањалуци.

14.10 Шеф Клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да припадницима МУП-а треба повећати плате јер је полиција била и остала посљедња линија одбране Српске.

- Ово је први корак да пронађемо начин да им и наредне године повећамо плате - поручио је Бањац. 

Посланик СДС-а Дарко Бабаљ рекао је да сви подржавају доношење овог закона, али да не треба стати на овоме, већ радити на томе да плате буду додатно повећане и што више изједначене са онима које имају полицајци у региону. Бабаљ је напоменуо да треба обратити пажњу и на примања пензионисаних полицајаца, који су браниоци Српске.

13.17 Шеф Клуба посланика ПДП-а Перица Бундало изјавио је да ће ПДП подржати Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске, који предвиђа повећање накнаде појединим полицијским службеницима.

- Добар полицајац је само плаћен полицајац. И даље треба радити на побољшању материјалног положаја полицајаца и за то ће власт увијек имати подршку ПДП-а - рекао је Бундало.

Посланик СНСД-а Срђан Мазалица рекао је да полицајци залужују веће плате од оних које имају, с обзиром на услове рада и тежину посла, али да је лицемјерно што неки опозициони посланици, попут Драшка Станивуковића, говоре да су "плаве униформе" оштећене што им годинама плате нису повећаване.

- Имали су плате у висини од око 400 КМ док је био ПДП на власти - подсјетио је у реплици Мазалица.

Његов страначки колега Обрен Марковић нагласио је да повећање плата полицајцима треба да подрже сви посланици, без обзира да ли су власт или опозиција.

12.45 Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је да је Приједлогом закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у Српске предвиђено да полицијски службеници са средњом и вишом стручном спремом добију додатну накнаду од 10 одсто просјечне плате у МУП-у, остварене у протеклом мјесецу.

12.40 Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Српске Сребренка Голић рекла је да Српска и БиХ очекују став институција и највиших званичника Хрватске о питању одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори.

Министарка просвјете и културе Српске Наталија Тривић рекла је да је у овој години предвиђено 1,8 милиона КМ за реконструкцију основних школа у Српској. Истакла је да ће тимови Српске и Србије у наредном периоду дефинисати и прецизирати активности и задатке када је ријеч о изградњи Меморијалног комплекса у Доњој Градини. Тривићева је рекла да је лани усвојено идејно рјешење комплекса и да се спроводе експропријација и остали послови да би се релизовао тај пројекат.

11.30 Потпредсједница Владе Српске Сребренка Голић рекла је да су Владина потраживања у компанији Бирач, која је у стечају, продата швајцарској компанији "Батагон" законито, те да је то урађено и у сагласности са Правобранилаштвом Српске.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач је рекао да полиција није употријебила прекомјерну силу када је ријеч о прошлогодишњим протестима групе "Правда за Давида" на Тргу Крајине.

- Није било туче и гажења дјеце и старица како тврде поједини посланици и не знам ко може у то повјеровати. Није било таквих пријава и то су беспотребне лажи - рекао је Лукач и додао да се спроводи дисциплински поступак против једног полицајца који се тада понашао непримјерено.

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић поручио је да Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ коначно мора да у државни регистар упише јавне универзитете Српске јер су за то стечени сви потребни услови.

- Поновићу, Агенција на нивоу БиХ низ година опструише тај процес и разлози су политички с чиме треба да се престане - рекао је Рајчевић. Он је најавио је да ће у наредном периоду бити организован програм преквалификације младих кадрова у информационо-комуникационим технологијама за 100 полазника.

11.01 Већина посланика није прихватила захтјев посланика ПДП-а Драшка Станивуковића да се са дневног реда сједнице парламента повуку нацрти закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима и о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, након чега је усвојен дневни ред. На сједници је констатован престанак мандата посланику СНСД-а Николи Шпирићу, који је делегат у Дому народа Параментарне скупштине БиХ, а мандат је додијељен Наташи Радуловић из СНСД-а.

10.45 Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач одбацио је као паушалне тврдње посланика ПДП-а Драшка Станивуковића и истакао да тај посланик "нема довољно знања да о томе говори, те етикетира људе, што није примјерено".

Он је замолио руководство Скупштине да упозори Станивуковића због паушалних оцјена и вријеђања, те поновио да ће МУП Српске прихватити све конструктивне приједлоге да би била побољшана законска рјешења.

---------------

Биће разматрани и Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима којим је предвиђено између осталог, и формирање резервног састава полиције Српске.

Он би бројао 20 одсто од укупног броја активних полицајаца, који би били активирани у случају потребе. И док из Федерације већ стижу примједбе да је ријеч о формирању паравојске, а из Владе одговарају да су те примједбе неосноване, и да резервни полицијски састав имају и бројне земље у окружењу и Европи.

На предложеном дневном реду су и Нацрти закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру,о печатима органа и институција Републике Српске и заштити од пожара.

На дневном реду су 22 тачке.