X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
16/04/2019 |  13:00 ⇒ 19:44 | Извор: РТРС

Голић: Званичници Хрватске да се изјасне о Трговској гори

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је да Српска и БиХ очекују став институција и највиших званичника Хрватске о питању одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори.

- Власти Хрватске нас у потпуности игноришу, што је незапамћено. У рјешавање проблема су се укључиле институције БиХ, а предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је допис највишим званичницима ове земље и очекујемо њихов став - рекла је Голићева на актуелном часу у Народној скупштини Републике Српске.

Истичући да би Хрватска требало да одговори на питање да ли је почела израду судије о утицају на животну средину, она је навела да је ради тога министарство које предводи упутило другу ургенцију институцијама ове земље.

- Највише посљедица имало би око 230.000 људи, колико их живи у сливу ријеке Уне. Разумијем бојазан тих људи, али и свих нас из Републике Српске. Заиста је недопустиво да Хрватска складишти радиоактивни отпад на граници са сусједном земљом - поновила је Голићева.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да је у овој години предвиђено 1,8 милиона КМ за реконструкцију основних школа у Српској.

- Министарство просвјете и културе Републике Српске запримило је захтјев за реконструкцију крова у Основној школи у насељу Пилица код Зворника. Запримили смо још захтјева, а дио средства биће обезбијеђен из кабинета предсједника Републике и донација Владе Србије - рекла је Тривићева.