X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера

ОСНОВНИ ПОДАЦИ И ИСТОРИЈА РТРС

Телевизија Републике Српске

Телевизија Републике Српске почела је да ради 19. априла 1992. године, када је емитован први Дневник из бањалучког студија. У мају исте године канал „С“ из Пала почео је емитовање свог програма, све до 31.12.1993. године када је успостављен заједнички систем преноса и емитовања програма Српске радио-телевизије, односно Радио телевизије Републике Српске.

Радио телевизија Републике Српске један је од три равноправна емитера у оквиру Јавног сервиса Босне и Херцеговине, која прати дешавања прије свега у нашем ентитету (Републици Српској) и све оне информације које интересују наше претплатнике (РТВ такса основни је вид финансирања наше куће).

 

 

Програм Телевизије припремају четири редакције: Редакцја информативно-политичког програма, Редакција забавног и спортског програма, Редакција филмског и документарног програма и Редакција културно-образовног, дјечијег и омладинског програма.


 

 

Наша Телевизија добила је три Међународне награде на Фестивалу у Бару и Риму, а сваке године у мају организујемо традиционални Ђурђевдански фестивал дјечије музике.

 

 

 

 

Радио Републике Српске

Радио Републике Српске је радијски јавни сервис чија је обавеза да информише, образује и забави слушаоце, поштујући законске одредбе и правила новинарске професије. Свакодневно емитујемо 24 сата програма из властите продукције, а радио таласима (FM мрежа) покривамо територију Републике Српске, дијелове Ф БиХ, Србије и Црне Горе.

Радио Републике Српске има седам редакција, у оквиру којих је ангажовано 60 радника, чија је просјечна старости – 45 година: редакција Информативног програма, Дневног програма, Јутарњег програма, Спортског програма, Културног, образовног и религијског програма, Документарно-драмског програма и Музичког програма.

Радио располаже са двије емисионе режије, од којих је једна дигитална, једном пријемном и једном савременом режијом за најсложенију обраду тона и продукцију. Радијски новинари оспособљени су за самосталан унос и монтажу тонског материјала, а тонски записи могу се емитовати директно или у врло кратком периоду због могућности брзе обраде и слања с терена.

Посједујемо и користимо екстерне уређаје који нам омогућују да радимо вишечасовне емисије с отвореног простора и са различитих локација, с квалитетом тона који има студијски ниво. Наш радио баштини традицију некадашњег Радија Бањалука који је основан 2. фебруара 1967. године и Српског радија који је основан у Палама, у априлу 1992. године. Од оснивања 1967. године па до данас,на радију је радило и стварало више од 250 новинара, уредника, сниматеља тона, музичких уредника, организатора, стручних сарадника и осталих.

Новинарска професионалност и храброст, чувени гласови, стручност у праћењу и тумачењу појединих области, искрен контакт са слушаоцима, награде и признања на новинарским такмичењима, разноврсност у коршћењу новинарских форми, музика која вриједи, сарадња с другим радио станицама у региону и најбоља практична школа за новинаре на нашим просторима, обиљежја су протеклих деценија Радија Републике Српске, али и његове садашњости.

Процес дигитализацје радија, који је пред нама, као у већини европских држава, допринијеће и квалитетнијој програмској понуди за слушаоце.

 

Мултимедија РТРС (портал, друштвене мреже и телетекст)

Портал РТРС
Са знањем употребе Интернета као система који обједињује технолошке и медијске особине, извире моћ да се дјелује на мњење много брже него код „традиционалних“ медија. У том смислу „Web” је медиј који умрежава неслућен број корисника, а интернетски портал мјесто гдје се вијести обнављају док догађај још траје, уз способност да се у реалном времену извјештава јавност. Оно због чега је Интернет и новинарство на њему управо „врућ“ и изазован посао је чињеница да се читаоцима даје и дословно захтијева могућност да „користе“ медиј са свим његовим услугама.

Прва верзија РТРС-ове интернет странице изашла је почетком 2001. године под називом „www.rtrs.tv” и до данас ради под тим именом.

Крајем 2002. године изашла је и друга (графички мало свјетлија) верзија. Израда нове, треће верзије почела је у мају 2004. године. Интернет страница је званично пуштена 19. децембра 2004. године., а прави почетак рада био је 22. децембра у новооснованој редакцији Мултимедије. У марту 2009. године направљен је нови дизајн (четврта верзија), а у октобру 2012. године је пуштена нјновија верзија која је и сада актуелна.

 

screenshot portala RTRS

 

Телетекст РТРС емитовање је почео јуна 2003. године, а у оквиру Службе мултимедије је од октобра 2004. године. Редизајниран је освјежаван два пута. Нашим гледаоцима пружамо путем кратких „флеш“ вијести најновије и најактуелнје вијести из политике, културе, привреде, спорта,...као и низ сервисних информација и маркетиншких садржаја.

Информације у Редакцију долазе из разних извора, агенција, служби за информисање, дојава грађана итд.

У посљедње вријеме Служба мултимедија је знатно повећана презентација продукције наше куће (нарочито актуелне емисије редакције Информативног програма). Посјетиоцима сајта на располагању је праћење ТВ и радијских програма путем интернета, што је посебно значајно за дијелове свијета који нису покривени сателитским сигналом. Користећи постојеће ресурсе, Служба мултимедије је у кратком периоду за новинарске појмове остварила велико повећање конзумената и притом се искључиво водила уређивачким принципима јавног РТВ емитовања. Још је значајније да је интересовање за нашу интернет страницу у БиХ повећано за 43,8 одсто, у Србији 61, а у Хрватској за 32,7 одсто.

Тренутно не постоји програм који би омогућио прецизно праћење коришћења Телетекста РТРС-а и није га могуће приказати бројевима и процентима, али на основу свакодневних телефонских позива и похвала путем електронских порука, можемо закључити да је Телетекст постао редован и врло читан дневни информатор наших гледалаца.