latinica  ћирилица

ОСНОВНИ ПОДАЦИ И ИСТОРИЈА РТРС

Телевизија Републике Српске

Телевизија Републике Српске почела је да ради 19. априла 1992. године, када је емитован први Дневник из бањалучког студија. У мају исте године канал „С“ из Пала почео је емитовање свог програма, све до 31.12.1993. године када је успостављен заједнички систем преноса и емитовања програма Српске радио-телевизије, односно Радио телевизије Републике Српске.


 

Радио телевизија Републике Српске један је од три равноправна емитера у оквиру Јавног сервиса Босне и Херцеговине, која прати дешавања прије свега у нашем ентитету (Републици Српској) и све оне информације које интересују наше претплатнике (РТВ такса основни је вид финансирања наше куће)..


 

Програм Телевизије припремају четири редакције: Редакција информативно-политичког програма, Редакција забавног и спортског програма, Редакција филмског и документарног програма и Редакција културно-образовног, дјечијег и омладинског програма.

 

 

 

 

Радио Републике Српске

Радио Републике Српске је радијски јавни сервис чија је обавеза да информише, образује и забави слушаоце, поштујући законске одредбе и правила новинарске професије. Свакодневно емитујемо 24 сата програма из властите продукције, а радио таласима (FM мрежа) покривамо територију Републике Српске, дијелове Ф БиХ, Србије и Црне Горе.Радио Републике Српске има седам редакција, у оквиру којих је ангажовано 60 радника, чија је просјечна старости – 45 година: редакција Информативног програма, Дневног програма, Јутарњег програма, Спортског програма, Културног, образовног и религијског програма, Документарно-драмског програма и Музичког програма.

Радио располаже са двије емисионе режије, од којих је једна дигитална, једном пријемном и једном савременом режијом за најсложенију обраду тона и продукцију. Радијски новинари оспособљени су за самосталан унос и монтажу тонског материјала, а тонски записи могу се емитовати директно или у врло кратком периоду због могућности брзе обраде и слања с терена.

Посједујемо и користимо екстерне уређаје који нам омогућују да радимо вишечасовне емисије с отвореног простора и са различитих локација, с квалитетом тона који има студијски ниво. Наш радио баштини традицију некадашњег Радија Бањалука који је основан 2. фебруара 1967. године и Српског радија који је основан у Палама, у априлу 1992. године. Од оснивања 1967. године па до данас,на радију је радило и стварало више од 250 новинара, уредника, сниматеља тона, музичких уредника, организатора, стручних сарадника и осталих.

Новинарска професионалност и храброст, чувени гласови, стручност у праћењу и тумачењу појединих области, искрен контакт са слушаоцима, награде и признања на новинарским такмичењима, разноврсност у коршћењу новинарских форми, музика која вриједи, сарадња с другим радио станицама у региону и најбоља практична школа за новинаре на нашим просторима, обиљежја су протеклих деценија Радија Републике Српске, али и његове садашњости.

Процес дигитализацје радија, који је пред нама, као у већини европских држава, допринијеће и квалитетнијој програмској понуди за слушаоце.

 

Мултимедија РТРС (портал, друштвене мреже и телетекст)

Портал РТРС
Са знањем употребе интернета као система који обједињује технолошке и медијске особине, извире моћ да се дјелује на мњење много брже него код „традиционалних“ медија. У том смислу „web” је медиј који умрежава велики број корисника, а интернетски портал мјесто гдје се вијести допуњују док догађај још траје, уз способност да се у реалном времену извјештава јавност. Оно због чега је интернет и новинарство на њему управо „врућ“ и изазован посао је чињеница да се читаоцима даје и дословно захтијева могућност да користе медиј са свим његовим услугама.

Прва верзија РТРС интернет странице изашла је почетком 2001. године под доменом www.rtrs.tv и до данас ради на том домену.

Крајем 2002. године изашла је и друга (графички мало свјетлија) верзија. Израда нове, треће верзије почела је у мају 2004. године. Портал РТРС је званично пуштена 19. децембра 2004. године. У пуном капацитету портал ради од 22. децембра у новооснованој редакцији Мултимедија. У марту 2009. године урађен је нови дизајн (четврта верзија), а у октобру 2012. године пуштена је најновија верзија која је и сада актуелна. РТРС је 2020. године урадио и редизајн портала.

 

screenshot portala RTRS

 

Телетекст РТРС емитовање је почео у јуну 2003. године, а у оквиру Одјељења Мултимедије је од октобра 2004. године. Редизајниран је два пута. Нашим гледаоцима пружамо путем кратких „флеш“ вијести најновије и најактуелније вијести из политике, културе, привреде, спорта. Ту је и низ сервисних информација и маркетиншких садржаја.

Информације у редакцију долазе од разних извора, агенција, служби за информисање...

У посљедње вријеме Одјељење Мултимедија је значајно повећало презентацију продукције наше куће (нарочито актуелне емисије редакције Информативног програма). Посјетиоцима портла на располагању је праћење ТВ и радијских програма путем интернета, што је посебно значајно за дијелове свијета који нису покривени сателитским сигналом. Користећи постојеће ресурсе, Одјељење Мултимедије је у кратком периоду за новинарске појмове остварила велико повећање конзумената и притом се искључиво водила уређивачким принципима јавног РТВ емитовања.