latinica  ћирилица

ПРОГРАМСКИ САВЈЕТ

Народна скупштина Републике Српске је на приједлог Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске, изабрала Програмски савјет ове медијске куће.

Законом о Радио-телевизији Републике Српске Савјет је уведен као стручно-савјетодавно тијело Управног одбора и облик демократског утицаја јавности на програмску и уређивачку политику овог јавног медија.

Одлуком Народне скупштине Републике Српске број: 02/1-021-796/21 од 07. октобра 2021. године, а Одлуком Народне скупштине Републике Српске број: 02/1-021-199/22 од 22. фебрура 2022. године изабран је Програмски савјет РТРС-а из реда младих, на мандатни период од 4 године. Одлука о избору Програмског савјета објављена у Службеном гласнику РС број 94/21 од 20.10.2021. године и Одлука о избору члана Програмског савјета из реда младих објављена је у Службеном гласнику РС број: 19/22 од 04.03.2022. године.

У програмски савјет Радио-телевизије Републике Српске, на период од четири године, изабрани су:

 1. АЛЕКСАНДАР ЉУБОЈА, представник Удружења послодаваца,
 2. ПРОТОЂАКОН РАДОЈИЦА ЖАРГАН, представник вјерских заједница,
 3. РАДОЊИЋ ДРАГИША, представник Удружења цивилног друштва,
 4. ХИЛДА ХРЕКЕС, представница националних мањина,
 5. КАТАРИНА ТОМИЋ, представница младих,
 6. ДЕЈАН (ЖАРКО) ДОШЛИЋ, представник Универзитета,
 7. ЖЕЉКО ДЕРАЈИЋ, представник Удружења новинара,
 8. БРАНКИЦА ПЕТРИЋ, представница осталих ,
 9. БРАНКО ЗЕЛЕНОВИЋ, представник синдиката,
 10. САЊА АЏИЋ, представница Удружења жена,
 11. ГОРАН МИТРОВИЋ, представник пензионера

Александар Љубоја – представник Удружења послодаваца, предсједник Програмског савјета ЈП РТРС
Рођен 21. септембра, 1968. Гламоч, Босна и Херцеговина
Брачно стање: ожењен, двоје дјеце.
Радно искуство: Март 1997 - Аугуст 1998, Алтернативна ТВ, Бања Лука, РС
Продуцент – Активно радио као продуцент на два ТВ програма
Аугуст 1998. – Мај 2003. Кристал Банка а.д., Бања Лука, РС
Референта за дугорочне кредите у служби дугорочних кредита.
До децембра 2013 – Директор пословног центра за јавни и финанасијски сектор Уницредит Банк а.д. Бања Лука
Јануар 2014. - Секретар Подручне привредне коморе Бања Лука
Образовање: Септембар 1983-1988 Средња Електро школа, Бања Лука
Диплома техничара за телекоминикације и инсталације-диплома
Септембар 1990. - Септембар 1996., Економски факултет Универзитета у Бања Луци - дипломирани економиста
Октобар 2001. – 2004. постдипломске студије на London Metropolitan University

Протођакон Радојица Жагран - представник вјерских заједница, замјеник предсједника Програмског савјета ЈП РТРС
Рођен је 25. јула 1981. године у с. Верићи, општина Бања Лука. Завршио је Основну школу ”Св. Кирила и Методија” у Пискавици са одличним успјехом. Послије завршене Основне школе 1996. године, благословом Његовог Преосвештенства епископа бањалучког Г. Јефрема уписује Српску православну богословију ”Св. Кирила и Методија” у Призрену. Проводи три године у поменутој школи гдје услед бомбардовања Србије 1999. г. од стране НАТО снага, Свети архијерејски синод распушта школу у Призрену и ђаке шаље по другим Богословијама које су могле да раде упркос ратним збивањима на територији Косова и Метохије. Радојица одлази у Сремске Карловце са својим разредом гдје успјешно са одличним успјехом завршава своје средњошколско богословско образовање 2001. године.
Послије завршене Богословије иде на одслужење војног рока у Војсци Републике Српске у трајању од 8 мјесеци.
2002. године свој животни пут наставља благословом Епископа бањалучког Г.Јефрема на даље школовање у Либертивил – Сједињене Америчке Државе. Поменути Богословски факултет завршава са одличним успјехом и враћа се у своју Отаџбину.
Своју животну сапутницу Милицу Малешевић, кћерку почившег омарског проте Витомира Малешевића упознаје 2000. године. Са Милицом ступа у брачну заједницу 2005. године по благослову Епископа бањалучког. У браку имају троје дјеце: Василија, Марију и Ангелину.
Његово Преосвештенство Епископ бањалучки Г. Јефрем рукополаже га за ђакона 10. септембра 2005. године и поставља као ђакона у Саборном храму Свете Тројице у Бања Луци.
Двије године ради као службеник Епархијског управног одбора да би 2007. године био постављен за секретара Епископа бањалучког гдје и данас службује. 2014. године је одликован чином протођакона од стране Епископа Г.Јефрема.

Радоњић Драгиша - представник Удружења цивилног друштва
Рођен 19.11.1971. године у Бања Луци. По занимању дип.економиста - маркетинг и менаџмент малих и средњих предузећа.
Посједује вишегодишње радно искуство у већем броју предузећа у приватном сектору, као радник и руководилац. Тренутно запослен у приватном привредном друштву у сектору продаје.
Посједује искуство међунардног пословања и сарадње са иностраним привредним друштвима.
Ожењен, отац троје дјеце.

Хилда Хрекес - представница националних мањина
Рођена 1992. године у Алепу (Сирија). Основно и средњошколско образовање стекла је у Сирији, а студије је наставила на Одсјеку за фармацију, Медицински факултет Универзитета у Бањој Луци.
Одрасла је у музичкој породици која његује традиционалну и духовну музику. Након што је стекла довољно музичког искуства, са 15. година изабрана је да води дјечији хор при цркви у Алепу, с којим је радила све до 2011. године.
Године 2013. одлучила се да, заједно са братом, дође у Бању Луку и да настави градити свој пут. Постала је чланица хора СПД Јединство, а убрзо након тога је помагала за пјевницом у Храму Христа Спаситеља.
Затим, 2016. године је добила позив да постане чланица етно групе Траг, са којима још увијек ради и ствара. Жељела је да настави да његује љубав према византијској духовној музици коју је одгајала од малена у Сирији, стога 2017. у Новом Саду уписује школу за црквено - византијско појање Свети Јован Дамаскин.
Након тога, 2018. године оснива групу Дар, која изводи првенствено духовну музику, али и традиционалну и староградску музику. Групи Дар се придружила омладина средњошколаца, 2021. године, који најчешће пјевају на Богослужењима у Храму. Учестовала је у разним активностима које организује Коло српских сестара, затим је помагала у снимању студентских документарних филмова и спотова, те је преводила књиге са српског на арапски језик.
У слободно вријеме воли да црта, да ради ручне радове и да се бави калиграфијом арапског језика. Труди се да приближи културу и традицију своје земље кроз разне активности којима се бави.

Катарина Томић – представница младих
Рођена 19.06.1988. године у Босанском Петровцу, гдје је завршила основну школу, а потом и средњу економску школу.
У Бања Луци је завршила Високу школу унутрашњх послова и стекла звање дипломираног правника унутрашњих послова.
Посједује вишегодишње радно искуство у приватном и јавном сектору.
Течно говори енглески и шведски језик.
Мајка је једног дјетета.

Дејан (Жарко) Дошлић – представник Универзитета
Рођен је 13.7.1990. године у Добоју. Основну школу је завршио у Станарама, а гимназију у Добоју. Након завршене средње школе уписао се на студије историје, на Филозофском факултету у Бањој Луци. Основне студије историје завршио 2014. године, када је одбранио завршни рад под насловом Византија и Први крсташки рат. Студирање је наставио на истом факултету, гдје тренутно пише мастер тезу на тему Владарска идеологија Котроманића.
Тренутно ради као сарадник у настави на Филозофском факултету у Бањој Луци, Студијски програм историје, на предметима Српска и јужнословенска историја раног средњег вијека и Српска и јужнословенска историја позног средњег вијека, као и на изборним предметима Приватни живот у српским средњовјековним земљама, Државна управа у српском земљама средњег вијека и Историја Српске православне цркве.
Главни и одговорни уредник издања у Задужбина „Мирослав Хумски“ Требиње. Одржао неколико јавних предавања у земљи и иностранству.
Учешћа на семинарима/конференцијама:
- 2012. године: Култура сјећања и памћења, семинар у организацији УСИ „Др Милан Васић“, Бања Лука;
- 2013. година: ISHA Autumn Семинар, Загреб, Хрватска;
- 2014. година: TEMPUS Project, Школа археологије, Приједор, Република Српска / Босна и Херцеговина;
- 2015. година: Пројекат Племенито, рад на дигитализовању средњовјековне српска културне баштине на продручју Босне и Херцеговине;
- 2017. година: ARK Wорк, School of Arccheology in Athens, Атина, Грчка;
- 2016., 2017., 2019., 2021. година: Школа палеографије, Рогатица – Гламоч – Требиње;
- 2022. година: Изложба у коаторству са мр Јанко Врачар: Орао, лав, крин. Хералдика у средњовјековним српским земљама, Копар, Словенија;
Стручни/научни радови:
- Краљ Константин Бодин у дјелу Рејмонда Тулушког, Гласник архивских радника Републике Српске, година VII, број 7 (Бања Лука 2015), 23 - 31.
- Светосавска просвјета и образовање, Крајина, година XV, број 57 (Бања Лука 2016), 154 - 160.
Специјалне награде и признања:
- Студент генерације на Студијском програму историје, 2015. године
- Златна значака Универзитета за ваннаставне активности, 2015. године
Страни језици: Енглески, руски, њемачки и француски;

Жељко Дерајић - представник Удружења новинара
Рођен у Бањалуци 26.11.1981. године, Основну школу завршио у Бранешцима код Челинца, а средњу школу у Челинцу. Филозофски факултет, Универзитета у Бањој Луци (данас Факултет политичких наука) смјер Журналистика завршио 26.12. 2006. године са оцјеном 10 (десет) и стекао звање дипломирани новинар. Редовне студије завршио у року.
За вријеме студија радио као хонорарни сарадник листа “Глас Српске” из Бањалуке у периоду септембар 2005. до јуна 2006.године, да би мјесец дана прије завршетка студија у децембру 2006. године засновао радни однос у компанији “Независне новине” у којој је радио до 1.1.2011. године.
Од маја 2011. до фебруара 2012. године ради у дневним новинама “Фокус”. Тренутно је запослен на радном мјесту сарадника за инфорисање УКЦ Републике Српске.

Бранкица Петрић – представница осталих
Рођена сам у Бањалуци гдје сам завршила основну, средњу школу као и Економски факултет Универзитета у Б. Луци, те стекла звање дипломираног економисте.
Од 1977. године била сам запослена у банкарском сектору: Југобанка а.д.да би промјенама власничке структуре наставила рад у Кристал банци а.д. и до краја радног вијека (2013.г.) у Хyпо Алпе Адриа Банк а.д. Бања Лука.
Задњих двадесет година обављала сам одговорне послове у одјељењу кредитирања привреде, кроз одобравање и праћење инвестиционих пројеката државног и приватног сектора.
Жеља ми је да својим богатим искуством у банкарском сектору и угледу који уживам у граду Бањалука, дам свој допринос за креирање програмске политике РТРС-а, годишњих планова, програма и извјештавања о реализацији истих.

Бранко Зеленовић – представник синдиката
Рођен 24.08.1975 године у Тузли. Ожењен ,отац двоје дјеце, настањен у Бијељини.
По занимању дипломирани инжењер саобраћаја, запослен у Савезу Синдиката РС гдје обављам функцију предсједника Синдиката локалне самоуправе,управе и јавних служби РС.

Сања Аџић - представница Удружења жена

Рођена 29.08.1990. године у Градишци. Средњу школу, Гимназију у Градишци завршила 2009. године. Правни факултет у Новом Саду завршила 2014. године и стекла звање дипломирани правник. Звање мастер правник из области правних наука стекла 2016. године, такође на Правном факултету у Новом Саду.
Посједује искуство у раду у области области кривичног права, у области јавних набавки као и раду на пројектним активностима за приступ фондовима Европске Уније.

Горан Митровић – представник пензионера
Ожењен, отац двоје дјеце.

 Програмски савјет

Члан 68.

Ради потпунијег заступања и заштите интереса јавности у програмима РТРС-а и унапређења укупних радијских и телевизијских програма РТРС-а, Управни одбор оснива Програмски савјет РТРС-а.


Члан 69.

Програмски савјет РТРС-а је стални савјетодавни орган Управног одбора, са искључиво савјетодавном функцијом. Програмски савјет има 11 (једанаест) чланова које бира Народна скупштина РС, на основу јавног конкурса, са листе коју предлаже Управни одбор на основу критеријума који важе за избор чланова Управног одбора.


  Програмски савјет је стални савјетодавни орган Управног одбора и има сљедећу структуру:

 1. а) представник младих,
 2. б) представник пензионера,
 3. в) представник Удружења послодаваца,
 4. г) представник Синдиката,
 5. д) представник националних мањина,
 6. ђ) представник вјерских заједница,
 7. ж) представник Универзитета,
 8. з) представник Удружења цивилног друштва,
 9. и) представник Удружења новинара и
 10. ј) представник Удружења жена,
 11. к) остали.

 Мандат чланова Програмског савјета траје четири године.

 Осим струковне, Програмски савјет ће одражавати и територијалну структуру РС.

 Рад Програмског савјета уређује се Пословником о раду.