latinica  ћирилица
18/04/2019 |  15:54 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Додик: Постигнут споразум и формирана тијела за заједничко дјеловање до 2022. године (ФОТО)

Коалициони партнери који чине власт на нивоу Републике Српске постигли су споразум о заједничком дјеловању до 2022. године. Споразум садржи принципе на којима се формира Савјет коалиције и начин његовог дјеловања.

Према споразуму који су постигли коалициону партнери, Савјет коалиције састајаће се једном у три мјесеца, а припрему сједница вршиће комисија састављена од генералних секретара или извршних чланова партија. Коалицијом ће предсједавати СНСД.

Утврђен је и проценат учешћа у власти одређених партија. Једини критеријум при утврђивању овог процента био је број посланика у НСРС, које одређена партија окупља.

Мраковица - састанак (Фото: РТРС)

Према ријечима Милорада Додика, СНСД има 53,57 одсто, ДНС 14,29 одсто, СП 12,50 одсто, Демос и Уједињена Српска по 7,14 одсто и НДП 5,36 одсто, а сви скупа чине више од двије трећине у Народној скупштини Републике Српске.

До 15. маја, у складу са овим процентима, биће направљен и први анекс који ће тачно утврдити шта којој партији припада. Након састанка, лидер СНСД-а истакао је да је ова странка свјесно пристала на смањење свог учешћа у власти, прихватајући друге партије, а да су резултат те политике најснажније институције Републике Српске, као и најснажније представљање Српске на нивоу БиХ.

- Наши односи унутра су потпуно релаксирани, стабилни, и ми смо потпуно спремни да се упутимо искључиво на разговоре о разним политикама и разговоре о разним отвореним питањима и оима која ће бити отворена - поручио је лидер СНСД-а Милорад Додик.

Жељка Цвијановић (Фото: РТРС)

Додик се осврнуо и на питање о формирању Савјета министара, и истакао да је СНСД јасно истакао став против политике придруживања НАТО-у, као и да би сваки шпекулативни и индивидуални покушај да се ово питање наметне, довело до урушавања иснтитуција БиХ, а вјероватно и земље у цјелини. Без консензуса на вањскополитичним питањима нико не може да дјелује, поручио је српски члан Предсједништва БиХ.

- Не бих препоручио да се ико шали и игра спекулацијама типа - министар одбране ће узети МАП и однијети у НАТО и рећи да је то став БиХ. То би исто било као када бих ја сутра отишао у Москву и потписао споразум о прикључивању БиХ Евроазијском савјету - рекао је Додик.

Мраковица - Марко Павић (Фото: РТРС)

Желимо да оно што припада Републици Српској остваримо, и то на начин предвиђен Уставом. То значи три министарска мјеста у Савјету министара, додао је Додик.

- Изјавом да би један од министара из Српске требало да буде нестраначки кандидат, Бакир Изетбеговић је затворио сваку могућност да он буде нестраначки. Ми имамо три имена и нећу вам рећи која су. Оно што знате је то да је Зоран Тегелтија предсједавајући и око њега нема никаквих недоумица - истакао је Додик.

Додик је поручио да СНСД нема намјеру да даље преговара о формирању власти на нивоу БиХ, као и да је сљедећи састанак могућ тек након формирања власти, и то у вези са даљим активностима на нивоу БиХ.

Петар Ђокић (Фото: РТРС)

Састанку су присуствовали лидери СНСД-а Милорад Додик, ДНС-а Марко Павић, СП-а Петар Ђокић, ДЕМОС-а Недељко Чубриловић, НДП-а Драган Чавић и Уједињене Српске Ненад Стевандић.

Присутни су били и високи функционери ових странака Жељка Цвијановић, Лука Петровић, Драгутин Родић, Слободан Протић, Споменка Стевановић, Војислав Глигић и Костадин Васић.

Мраковица - Недељко Чубриловић (Фото: РТРС)