X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Твоје лице звучи познато
18/04/2019 |  17:15 ⇒ 19/04/2019 | 07:34 | Извор: СРНА

СНСД и ХДЗ БиХ спремни да формирају власт, Додик позвао и остале

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да СНСД и ХДЗ могу већ сутра да буду у Сарајеву и да заврше формирање Савјета министара БиХ, али да покушајима да ураде нешто унилатерално, Бошњаци ризикују да направе не само кризу органа него кризу цијеле БиХ.

- Позивам остале. Значи, ХДЗ и СНСД су спремни сутра да формирају власт. Чекамо Бошњаке, а те њихове гимнастике типа крив је овај, крив је онај, то ме уопште не занима - рекао је Додик новинарима на Мраковици у паузи састанка лидера и високих функционера СНСД-а, ДНС-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске и НДП-а.

Он је оцијенио да је јасна опструкција СДА у погледу онемогућавања изборне воље и изборних резулата, која налази разна питања и која жели да истакне прије обавезе формирања органа власти на нивоу БиХ.

Додик је истакао да СНСД неће пристати на условљавања, да ће остати против политике придруживања НАТО савезу и одбити сваку врсту активности на том плану.

- Не бих препоручио да се ико шали и игра спекулацијама типа - министар одбране ће узети МАП и однијети у НАТО и рећи да је то став БиХ. То би исто било као када бих ја сутра отишао у Москву и потписао споразум о прикључивању БиХ Евроазијском савјету - рекао је Додик.

Он је додао да вјерује да су институције као што је НАТО и други, који би евентуално на то рачунали, озбиљне институције, да знају карактер БиХ и да би то растурило не само институције него вјероватно и земљу у цјелини.

Додик је нагласио да СНСД хоће да се досљедњо упражњава оно што припада српском народу и Републици Српској, на начин како је предвиђено Уставом.

- То су три министарска мјеста и никаква заједничка и никаква нестраначка имена. Ово што је Изетбеговић рекао да би један од министара из Републике Српске требало да буде нестраначки кандидат, тиме је затворио могућност да он буде нестраначки. Нас нико неће уцјењивати - поручио је Додик.

Говорећи о разговорима о формирању власти на нивоу БиХ, Додик је нагласио да више нема потребе састајати се на нивоу политичких партија и да је наредно састајање могуће само након формирања власти, ради договора о даљим активностима на нивоу БиХ.

- Ми имамо три имена, нећу вам рећи која су. Оно што је важно, ви то већ све знате, Зоран Тегелтија је предсједавајући. Око њега нема никаквих проблема ни у једној политичкој структури на нивоу БиХ, а три имена било би неозбиљно да сад спомињемо док то све не буде јасно - закључио је Додик.