latinica  ћирилица
19/04/2019 |  18:19 | Аутор: СРНА

СББ и ДФ подржали иницијативу СДА о формирању резервног састава полиције

Савез за бољу будућност /СББ/ и Демократски фронт /ДФ/ подржали су иницијативу СДА о формирању резервног састава полиције у Федерацији БиХ.

ДФ предлаже да резервни састав полиције у ФБиХ броји 2.500 припадника, уколико у резервни састав полиције Републике Српске заиста буде примљено 1.000 полицајаца.

Лидер СББ-а Фахрудин Радончић рекао је да вјерује да ће евентуални резервни састави обје ентитетске полиције, ако уопште буду формирани, користити за повећање безбједности свих становника БиХ.

- Желим да вјерујем да ће оне помоћи Граничној полицији БиХ у рјешавању мигрантских таласа које је вјероватно немогуће избјећи и које није могуће зауставити извођењем припадника Оружаних снага БиХ на границу БиХ - оцјењује Радончић.

СДА је данас од свог кадра у свим надлежним институцијама и тијелима затражила да покрену иницијативу за попуну и опремање активног састава полиције у ФБиХ и кантонима у складу са тренутно важећим стандардима.

Ванредна сједница Комисије Парламента Федерације БиХ за безбједност заказана је за уторак, 23. април, у Сарајеву поводом најаве Републике Српске да ће формирати резервни састав полиције.

На овој сједници требало би да буде донесена одлука да ФБиХ започне процедуру формирања резервног састава федералне полиције, и то као одговор на најаве власти из Републике Српске.