latinica  ћирилица
26/04/2019 |  11:08 ⇒ 13:54 | Аутор: СРНА

Циљ Бишопове посјете спречавање утицаја Русије и слабљење Додика

Амерички званичници, предвођени замјеником директора ЦИА Воном Бишопом, данас би требало да са представницима свих обавјештајних и безбједносних служби у БиХ и Српској разговарају о ризику од тероризма, а прави циљ састанка је спречавање руског утицаја и слабљење предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, пишу Вечерње новости.
ЦИА - Фото: илустрација
ЦИАФото: илустрација

Званична тема ових састанака је ризик од тероризма и повратка џихадиста на Балкан, али, како наводе обавјештајни извори листа, прави циљ посјете Бишопа је јачање логистике за спровођење америчке агенде - "борбе против малигног утицаја Русије у Европи" и посебно Додика, којег Америка, како се наводи у тексту, види као главног руског човјека.

Бишоп би, према изворима листа из обавештајних кругова, требало да о томе разговара са челницима Обавјештајно-безбједносне агенције /ОБА/, али и да ради на ширењу мреже сарадника.

Извор листа наводи да састанци за замјеником директора ЦИА нису случајно заказани за данас, јер су организатори рачунали да би, с обзиром на то да је данас Велики петак, представници Српске могли да изостану, што би се искористило да се Бањалука оптужи да избјегава сарадњу са Америком.

У посјету Сарајеву Бишоп је стигао јуче уз велике мјере безбједности.

Његов домаћин практично ће бити директор ОБА Осман Мехмедагић, а требало би да разговара и са министром безбједности у техничком мандату Драганом Мектићем и другим представницима безбједносних служби, укључујући и челнике МУП-а Републике Српске, наводи се у тексту.

Лист подсјећа да је Додик недавно говорио о мрежи за спречавање "малигног утицаја Москве", као и да је влада Велике Британије уложила шест милиона фунти у формирање центра који би се тиме бавио.

- Једно одјељење налази се у Тирани, а друго у Подгорици. Они евидентирају људе из владиних институција и НВО који шире руски утицај и на списку их има око триста. Вјероватно сам и ја на тој листи - рекао је Додик.

Бишопова посјета БиХ, према писању сарајевских медија, није била најављена у јавности.

Лист напомиње да се сузбијање утицаја Русије у Европи посљедњих година налази високо на листи приоритета вашингтонске администрације.

Амерички државни секретар и некадашњи челник ЦИА Мајк Помпео недавно је изјавио да борба против "погубног утицаја" Русије представља приоритет и у буџету САД.

Он је, приликом посјете Европи, рекао да Кина и Русија представљају двоструку пријетњу за напредовање у демократији и слободном тржишту од пада Берлинског зида.

Помпео је обећао да ће Америка повећати своје ангажовање у источној и централној Европи преко споразума о одбрамбеној сарадњи и програма размјене.

Бишоп је читаву каријеру провео у ЦИА, гдје је, између осталог, био главни аналитичар за Африку. Пензионисао се 2011. године, али се вратио неколико година касније као консултант за реорганизацију америчке обавјештајне службе. Прошле година постављен је на позицију другог човјека ЦИА.