latinica  ћирилица
26/04/2019 |  11:11 | Аутор: СРНА

Веће казне Шишићима и Шуши за злочине над Србима

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ осудило је Мухамеда Шишића на 10 година затвора, а Азиза Шушу и Тарика Шишића на затворске казне по осам година за ратни злочин против српских цивила у августу 1992. године на подручју села Кукавице, општина Рогатица.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

Из Суда БиХ саопштено је да је Апелационо вијеће ову пресуду донијело уваживши жалбу Тужилаштва БиХ и преиначивши пресуду Суда БиХ од 17. октобра прошле године којом је Мухамед Шишића био осуђен на осам, а Шуша и Тарик Шишић на по пет година затвора.

Вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ одбило је жалбе бранилаца оптужених као неосноване, па другостепена пресуда у осталом дијелу остаје неизмијењена.

Другостепеном пресудом Суда БиХ у овом предмету Емир Драковац осуђен је на затворску казну од 11 година, с тим да му је узета као утврђена раније изречена јединствена затворска од 14 година за ратни злочин против цивилног становништва и ратни злочин против ратних заробљеника по пресуди Суда БиХ од 7. марта 2017. године, па је осуђен на јединствену затворску казну од 15 година.

Против те пресуде жалбу је благовремено изјавило Тужилаштво БиХ због одлуке о кривичноправној санкцији, са приједлогом да трећестепено вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ уважи жалбу као основану, те преиначи другостепену пресуду и оптуженима изрекне казне затвора у дужем трајању.

Бранилац Мухамеда Шишића жалбу је изјавио због битне повреде одредаба кривичног поступка, погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, као и због одлуке о казни, а са приједлогом да трећестепено вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ жалбу уважи, пресуду преиначи и оптуженом изрекне ослобађајућу пресуду или блажу казну, или пак да пресуду укине и закаже нови главни претрес.

Бранилац Азиза Шуше жалбу је изјавио због погрешно и непотпуно утврђеног чињеничног стања, битне повреде одредаба кривичног поступка, повреде Кривичног закона, као и због одлуке о кривичноправној санкцији, са приједлогом да трећестепено вијеће Апелационог одјељења Суда БиХ у цјелости прихвати жалбу као основану, побијану пресуду преиначи и оптуженог ослободи од оптужбе у цјелости.

Бранилац Тарика Шишића жалбу је изјавио због битне повреде одредаба кривичног поступка, погрешно утврђеног чињеничног стања, као и одлуке о казни, а са приједлогом да трећестепено вијеће Апелационог одјељења побијану пресуду преиначи и окривљеног ослободи од оптужбе.

Одговоре на изјављене жалбе доставили су и Тужилаштво БиХ, браниоци оптужених Азиза Шуше и Тарика Шишића, док су браниоци оптужених Мухамеда Шишића и Азиза Шуше доставили одговоре на изјављену жалбу Тужилаштва, све са приједлогом да се жалба супротне стране одбије као неоснована.