latinica  ћирилица
26/04/2019 |  11:22 ⇒ 12:57 | Аутор: СРНА

Трећег дана штрајка састанак са управом рудника из Бановића

Представници групе рудара из Бановића, који штрајкују већ трећи дан, требало би данас да се састану са управом Рудника мрког угља у Бановићима.
Трећи дан штрајка у Бановићима - Фото: klix.ba
Трећи дан штрајка у БановићимаФото: klix.ba

Рудари треће смјене из јаме Омазићи синоћ нису ушли у рударско окно, а ноћ су провели с осталим рударима како би постигли договор о избору чланова преговарачког тима који ће данас разговарати с управом Рудника.

Они ће током данашњег састанка изнијети своје захтјеве, а то су побољшање услова рада те повећање плата и топлог оброка, преноси портал Кликс.

Технички директор Рудника мрког угља у Бановићима Ибрахим Лапандић рекао је да засад нема промјена у вези са штрајком групе рудара.

- Ми ћемо у току дана разговарати с једном групом представника и Синдикатом, како бисмо видјели гдје су проблеми. Ако утврдимо да је било пропуста, рјешаваћемо их - рекао је Лапандић.

Он тврди да штрајк у Бановићима не води синдикат радника, већ једна група рудара.

- Видјећемо шта ћемо с њима ријешити у току дана. Ми смо од њих од почетка тражили да одреде представнике како бисмо видјели гдје су проблеми и како да их ријешимо. До тога је данас дошло - навео је Лапандић.

Он јем истакао да је овај рудник другог дана штрајка забиљежио губитак у производњи од хиљаду тона угља.

- Јуче је ситнији губитак у односу на претходни дан. Али, то ћемо надокнадити у наредним данима појачаним радом. Воља радника постоји да то надокнадимо - навео је Лапандић.

Након јучерашње деблокаде жељезничке пруге у поподневним часовима успостављен је жељезнички саобраћај.

Осим групе рудара из јаме Омазићи, у Руднику мрког угља у Бановићима на послу је и данас 2.850 рудара.

Када је ријеч о ранијем смањењу плата, из управе Рудника су јуче потврдили да је до тога дошло због смањења обима производње за скоро 40 одсто и додатног запошљавања 150 лица.