latinica  ћирилица
26/04/2019 |  14:33 | Аутор: СРНА

Линта: Црногорски Виши суд да ослободи Мандића и Кнежевића

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта затражио је од Вишег суда Црне Горе да 9. маја, када је планирано изрицање пресуде, ослободи лидере Демократског фронта Андрију Мандића и Милана Кнежевића и остале оптужене за такозвани државни удар.
Миодраг Линта (Фото: mc.rs) -
Миодраг Линта (Фото: mc.rs)

Он је истакао да Специјално тужилаштво није извело апсолутно ниједан доказ да је планирано насиље у Подгорици и да је постојао план насилне смјене црногорске власти на дан парламентарних избора 2016. године. 

- Кључни свједок Специјалног тужилаштва /Александар/ Саша Синђелић је, након повратка у Србију, изјавио да није било никакве завјере око упада у Скупштину Црне Горе и убиства Мила Ђукановића - навео је Линта у саопштењу.

Он је додао да је Синђелић рекао да је лажно свједочење пред Вишим судом у Подгорици било изнуђено током држања у затвору, гдје је мучен, малтретиран, понижаван и уцијењен.

Линта је нагласио да све чињенице јасно показују да је ријеч о монтираном судском процесу с циљем да се омогући још једна побједа Демократској партији социјалиста и опстанак на власти режиму Мила Ђукановића.

Он је оцијенио да је апсолутно неприхватљиво да правосуђе једне европске државе у 21. вијеку крши начела независности, непристрасности и професионализма и да намјерава да осуди невине без икаквих доказа о кривици. 

- Крајње је вријеме да власт у Црној Гори прекине ову судску фарсу и да оптужени добију моралну и људску сатисфакцију због бруталних лажи и клевета које су доживјели током двогодишњег монтираног судског поступка - истакао је Линта.