latinica  ћирилица
26/04/2019 |  19:54 | Аутор: СРНА

Прекинут шрајк рудара, постигнут договор са управом

Рудари у Бановићима прекинули су штрајк и постигли договор са члановима управе Рудника мрког угља "Бановићи" након деветочасовних преговора.
Трећи дан штрајка у Бановићима - Фото: klix.ba
Трећи дан штрајка у БановићимаФото: klix.ba

Предсједник Скупштине синдиката Рудника мрког угља у Бановићима Зијад Лачић рекао је да је договорено да се рудари врате на радна мјеста.

- Радници подземне експлоатације почињу са радом одмах да би био успостављен производни процес, а заостатак који је настао прекидом биће надокнађен - навео је Лачић.

Говорећи о сниженим платама за три мјесеца ове године, због чега је и услиједила побуна, Лачић је истакао да се већ раније кренуло у одређене реформе, те да ће, уколико буду утврђене неправилности, рудари добити накнаде, преноси "Кликс".

- У оквиру закључака је задужен економско-финансијски сектор да до 8. маја изврши детаљну анализу обрачуна и исплате плата за јануар, фебруар и март те утврди да ли су радници оштећени. Уколико буде утврђено да јесу за ове мјесеце биће извршена корекција - навео је Лачић.

Када је ријеч о побољшању услова рада, као и повећању топлог оброка, Лачић је навео да ће се о томе говорити накнадно, јер сада слиједи израда новог правилника, будући да Рудник мрког угља у Бановићима ради по документу старом 20 година.

- Рок за израду правилника је два и по мјесеца, јер смо га почели израђивати прије 15 дана - додао је Лачић.

Група рудара из јаме Омазићи одбила је прије два дана да крене на радна мјеста због смањења плате и лоших услова рада.

Они су захтијевали побољшање услова рада у јамама, те повећање плата и топлог оброка.

Ово је први пут да су се бановићки рудари побунили због лоших услова рада.