latinica  ћирилица
16/05/2019 |  14:23 | Аутор: Агенције

Иран одговорио Трампу: Вараш се

Иран одговорио америчком предсједнику који је рекао, говорећи о наводном сукобу у његовој администрацији око Ирана, да ће Техеран на крају хтјети да разговара.
Техеран, Иран (Фото: Sputnik/Сергей Мамонтов) -
Техеран, Иран (Фото: Sputnik/Сергей Мамонтов)

САД су послале носаче авиона и бомбардере у Персијски залив, што је амерички савјетник за националну безбједност Џон Болтон приказао као непогрешиву поруку Ирану о томе шта ће се десити уколико само покушају да нападну САД.

Болтона сматрају припадником тврде струје америчке администрације када је ријеч о Ирану, а наводно је имао и тајни план да тамо пошаље 120.000 америчких војника. Иако је тај план демантован, покренуло се питање у америчкој јавности на коју страну иде Болтон, а на коју државни секретар Мајк Помпео.

Трамп је данас изјавио да нема размимоилажења између два истакнута члана његове администрације, додајући на крају да ће Техеран на крају попустити и пристати на разговор.

Међутим, стигао је и одговор. Дао га је ирански министар спољних послова Мохамад Џавад Зариф који је поручио да се Трамп вара ако мисли да ће се Иран вратити за преговарачки сто.

Иначе, САД су се повукле из међународног нуклеарног споразума о Ирану, што је покренуло лавину реакција и додатно дестабилизовало ионако проблематичан регион.

Зариф каже и да ће се Иран и даље придржавати тог споразума, коме, како каже, остаје посвећен.