latinica  ћирилица
23/05/2019 |  15:01 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Вишковић: Наставити рад на побољшању пословне климе

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће Влада наставити да ради на побољшању пословне климе јер је развој привреде приоритет који ће Српску учинити економски стабилнијом.
Вишковић у Линцу -
Вишковић у Линцу

Вишковић је данас у аустријском граду Линцу присуствовао отварању изложбено-продајног салона за привреднике из Републике Српске, на простору од 500 метара квадратних, на којем око 35 компанија из Републике Српске излаже своје производе намијењене за тржиште Аустрије, Њемачке и Чешке.

Предсједник Владе Српске је истакао да отварање тог салона има вишеструки значај и да је основни циљ промоција интереса и потенцијала привреде Републике Српске у иностранству.

Вишковић је изразио увјерење да ће изложбени простор свим излагачима омогућити да непосредно пронађу свој пут до аустријског тржишта и да ће активности овог центра допринијети успостављању нових привредних веза са партнерима у Аустрији, саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

Он је нагласио да је Влада Републике Српске, у сарадњи са Привредном комором и Представништвом у Аустрији, подржала ову идеју и омогућила предузећима из Српске да се организовано представе потенцијалним партнерима у Аустрији.

Вишковић је рекао да је с разлогом изабран Линц као погодно мјесто за отварање изложбеног простора, с обзиром на географски положај, али и на чињеницу да је привреда регије Горње Аустрије изузетно развијена и богата, те је у том смислу Влада Српске препознала привреднике ове области као потенцијалне партнере у будућности.

- Посебно је важно што у овом пројекту учествују фирме из различитих области попут дрвопрерађивача, грађевинских фирми, представника прерађивачке индустрије чији ће се производи, захваљујући изложбеном простору Српске, промовисати на иностраном тржишту - истакао је Вишковић.

Премјер Републике Српске је подсјетио да обим робне размјене између Републике Српске и Аустрије расте из године у годину, те да се нада унапређењу сарадње и у будућности.

Отварању салона у Линцу присуствовали су и министар енергетике и рударства Петар Ђокић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић и предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић, привредници и званичници из Аустрије и представници аустријских компанија.