latinica  ћирилица
23/05/2019 |  10:14 ⇒ 15:36 | Аутор: РТРС

Отворен изложбени сајам у Линцу, присуствовао Вишковић (ФОТО)

У Линцу је отворен изложбено - продајни сајам, који, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Бечу, организује Подручна привредна комора Бањалука.
Бањалука - Аустрија - привреда - Фото: СРНА
Бањалука - Аустрија - привредаФото: СРНА

Око 35 привредних друштава из Српске имаће могућност да појача пласман својих производа на тржишту Аустрије, али и Њемачке и Чешке.

Предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић истакао је да је отварање изложбеног простора од изузетног значаја за улазак предузећа из Републике Српске на нова тржишта.

- Нисмо без разлога одабрали простор Горње Аустрије, јер је Линц око 200 километара удаљен од Беча, Минхена и Прага, око 100 километара од Салзбурга, а у близини је Граца. То је веома добра локација која је близу центара у Њемачкој и Чешкој што је од изузетног значаја за пласман наших производа - рекао је Рачић.

Отварање изложбеног салона (Фото: РТРС)

Свечаном отварању присуствовали су званичници и привредници из Аустрије, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, министар енергетике и рударства Петар Ђокић и шеф представништва Републике Српске у Аустрији Младен Филиповић.

Трошкове закупа и функционисања простора у првој години сносиће Кабинет предсједнице Републике Српске који је подржао реализацију пројекта.

Отварање изложбеног салона (Фото: РТРС)

Фото РТРС

Фото РТРС

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић састаo се синоћ у Линцу и са представницима дијаспоре из Горње Аустрије.

Претходно је Вишковић посјетио цркву Светог Василија Острошког у Линцу гдје је разговарао са парохом, протом Драганом Мичићем који је истакао да је његовање традиције, културе и језика од изузетне важности за нашу заједницу у Аустрији.