latinica  ћирилица
13/06/2019 |  13:04 ⇒ 14:27 | Аутор: sputniknews.com

Гори танкер у Оманском заливу, спасени морнари (ФОТО)

Свjетска вијест број један данас је напад на два танкера у Оманском заливу рано јутрос. Према наводима Ројтерса, танкери пуни нафте гађани су торпедом, а један од њих и даље гори.

Нови детаљи о два нафтна танкера погођена у Оманском заливу, од којих један и даље гори. На једном је било 11 Руса, чланова посаде. 

Према досадашњим подацима, погођени су танкери компаније Фронтлајн и Кокука курејџес, који је пловио под заставом Панаме. Други медији навели су да је ријеч о танкерима норвешких компанија, док ирански министар спољних послова наводи да су нападнути танкери повезани с аЈапаном.

Да ствар постане занимљивија, напад се догодио у тренутку када је у Техеран дошао јапански премијер Шинзо Абе, због чега је ирански министар спољних послова Џавад Зариф оцијенио да само рећи "сумњиво" није довољно да би се добро описало оно што се јутрос догодило.

Овај посљедњи инцидент са танкерима нафте услиједио је само мјесец дана од претходног, када су у водама УАЕ нападнута два танкера Саудијске Арабије, који су превозили нафту за САД.

Из Вашингтона је одмах прстом упрто у Иран, те су тензије између те двије земље дигнуте на највиши ниво. Сада је ситуација постала заиста озбиљна и даљи пораст тензија је сасвим извјестан, оцијенио је дипломата Карл Билт.

Неки медији пишу да су грађани Русије, Филипинци и Грузини чинили већи дио посаде,. 

Према најновијим информацијама, Иран је саопштио да је спреман да подигне ниво безбједности у својим водама, након овог напада.

Агенција Ирна је раније јавила да је Иран спасио 44 морнара са танкера и пребацио их на своју територију. 

Спутњик интернешенел је пренио и да је с једног од нападнутих танкера евакуисано 11 Руса, који су били посада Фронтлајновог танкера. АФП, АП, Ројтерс и остале свјетске агенције пренијеле су да су укупно евакуисане 44 особе и да нема погинулих.

Међутим, контрадикторни су извештаји томе да је Фронтлајнов танкер, у међувремену потонуо, након низа експлозија на њему.