latinica  ћирилица
15/06/2019 |  10:11 | Аутор: РТРС

Цвјетање Тисе: Феномен у јуну, који се виђа само у Србији и Кини (ВИДЕО)

Једном годишње процвјета Тиса. Дан цвјетања никада се не зна, јер не цвјета увијек у исто вријеме. Феномен цвјетања Тисе ове године почео је неколико дана раније, и то прво у Кањижи, а не низводно код Новог Бечеја.
Цвјетање Тисе (Фото:www.opanak.net) -
Цвјетање Тисе (Фото:www.opanak.net)

Тиски цвијет је водени инсект који се некада налазио и у другим ријекама Европе, али данас га има само у Тиси. И то мање у Мађарској, а много више у Србији Штавише, Тиски цвијет јединствен је феномен природе који осим у Србији на Тиси, постоји још једино у Кини на ријеци Јанг Ценг Јанг.

Невјероватна атмосфера јединственог природног феномена цвјетања Тисе, коју прати романтични ритуал пуштања плутајућих запаљених свјећица жеља у ријеку, уз одличан ватрени перформанс на обали и води постао је препознатљив догађај који сваке године има све више учесника у Новом Бечеју.

Тиски цвијет је инсект који живот проводи у муљу на дну ријеке и само на један дан у години, након три године проведене у муљу, појављују се изнад ријеке и летећи у ројевима продужава своју врсту. Цвјетање Тисе је заправо свадбени плес ових тананих инсеката у ком се мужјак и женка спајају, а након оплодње и полагања јаја умире прво мужјак, а онда и женка. Више милиона оплођених јајашаца започиње нови трогодишњи развојни циклус у глиновитом кориту Тисе.

Све то траје само неколико сати. Није ни чудо што овај природни феномен опчињава све стручњаке и становнике читавог свијета.

Тиски цвет је крилати инсект бијеле боје са три кончаста наставка на репу. Лептир воденог цвијета живи кратко вријеме - по неколико сати, а ларва у ријечном муљу и по неколико година.