latinica  ћирилица
05/07/2019 |  10:46 | Аутор: РТРС

Гувернер Рија признао да је купио домаћинство Олимпијаде

Бивши гувернер Рио Де Женеира Серђо Кабрал признао је да је дао два милиона долара како би купио гласове за Олимпијаду у овом граду, која је одржана 2016. године те да је један од подмићених и бивши чувени атлетичар Сергеј Бубка.
Серђо Кабрал (Фото:Rodolfo Buhrer/Fotoarena/Folhapress) -
Серђо Кабрал (Фото:Rodolfo Buhrer/Fotoarena/Folhapress)

Он је пред судом открио да је новац дао изасланицима Међународног олимпијског комитета – међу којима су били бивши украјински скакач са мотком Сергеј Бубка и бивши руски пливач Александар Попов.

Куповање гласова организовано је преко бившег предсједника Међународне атлетске Федерације /ИААФ/ Ламинеа Диака, рекао је Кабрал.

Он је навео да му је предсједник Бразилског олимпијског одбора Карлос Алберт Нузман открио спремност Диака да прими мито.

Кабрал, који је осуђен за више случајева корупције и прања новца, служи затворску казну од 2016. године, наводе агенције.

Он је потврдио да је, са Нузманом и бразилским тајкуном Артуром Цезаром Соарешом, купио гласове неколико чланова Међународног олимпијског одбора прије кључног састанка 2009.

Кабрал је нагласио да бивши бразилски предсједник Луиз Инацио Лула да Силва није био диретно уплетен, али да је знао за све.

Лула је претходнио навео да није имао никаквих сазнања о куповању гласова.

На гласању 2009. у Копенхагену, Рио је изабран за домаћина љетних игара 2016. у конкуренцији с Мадридом, Чикагом и Токијом, подсјећају агенције.