latinica  ћирилица
16/07/2019 |  11:18 ⇒ 11:19 | Аутор: Агенције

Караматић: Ближи се крај БиХ, Бошњаци ће молити за "башча државицу"

Предсједник ХСС-а БиХ и члан Предсједништва Хрватског народног сабора Марио Караматић тврди да се БиХ креће према свом "неизбјежном крају" те да су за то највећи кривци бошњачки политичари који, према његовим ријечима, желе да Бошњаци доминирају над Србима и Хрватима.
Марио Караматић (фото:insajder.in) -
Марио Караматић (фото:insajder.in)

Коментаришући за Инсајдер јучерашњу изјаву предсједника ХДЗ-а БиХ Драгана Човића, који је послије сједнице Предсједништва ХНС-а поручио да слиједи "оштар заокрет хрватске политике у БиХ", не искључујући ни могућност "разлаза са коалиционим партнерима", Караматић каже да се Човићева изјава односила искључиво на СДА.

- Уколико у СДА не желе да разговарају о Изборном закону, ми у принципу више немамо о чему да разговарамо - каже Караматић.

Он тврди да је СДА највећи кривац и за то што девет мјесеци послије избора још није формирана нова власт на нивоу БиХ.

- СДА тренутно има ситуацију у којој има своје министре у Савјету министара, а тамо такође имају и министре из бившег Савеза за промјене који слушају готово све што им се каже. За СДА је то лагодна ситуација и мисле да би на тај начин Савјет министара могао да функционише и наредне четири године, само кад би се могли ријешити Хрвата, затим Срба, а на њихова мјеста поставити своје Хрвате и Србе са халал сертификатом. Међутим, мислим да су се прерачунали и да то на тај начин неће функционисати. Као прво, одлуке о привременом финансирању институција БиХ нема. Од првог дана сљедећег мјесеца нема плаћања на нивоу државе, па, ево, ако се Бакир Изетбеговић жели наставити борити за БиХ до задњег Бошњака - бујрум - поручује Караматић.

На питање како види расплет политичке кризе у БиХ, Караматић одговара да, по његовом мишљењу, БиХ иде према свом "неизбјежном крају".

- Вријеме је да почнемо размишљати шта даље, јер је очигледно да најмање један народ не жели земљу у којој би сва три конститутивна народа била равноправна, да желе доминирати у овој земљи, а то је у оваквој комплексној држави једноставно немогуће. То значи лагано умирање БиХ у агонији и мислим да ће на крају управо ови што опструишу успостављање било каквог нормалног система на крају молити да им дамо неку "башча државицу" - каже Караматић.

Извор: Инсајдер