latinica  ћирилица
07/08/2019 |  15:08 ⇒ 15:26 | Аутор: СРНА

Потписан споразум о сарадњи општина Нови Град и Своге

Начелник општине Нови Град Мирослав Дрљача и замјеник начелника општине Своге у дистрикту Софија у Бугарској Валентин Михаелов потписали су данас споразум о сарадњи ове двије локалне заједнице.
Дрљача и Михаелов - потписивање Споразума - Фото: СРНА
Дрљача и Михаелов - потписивање СпоразумаФото: СРНА

Дрљача, који предводи делагацију општине Нови Град у посјети општини Своге, рекао је да су током боравка размијењена искуства о функционисању установа и проблемима заједничким за двије општине.

- Проблеми су заједнички, а то су одлазак младих. Заједничка је и тежња да се такав негативан тренд заустави, за шта је потребно побољшање услова живота - рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, потребно је младима обезбиједити послове који су добро плаћени и могућност лакшег рјешавања стамбеног питања.

Михаелов је рекао да је задовољан представљањем општине Нови Град, те изразио жељу да посјети ову локалну заједницу.

- Састанци представника двије општине дају нам прилику да размијенимо добра искуства и знања о томе шта да радимо са проблемима у нашим срединама - рекао је он.

Споразум је дио пројекта "Европа очима грађана", који финансира Европска комисија, а за који је општина Нови Град алицирала прије двије године и прије два мјесеца добила обавјештење о укључивању.

Циљ је јачање сарадње локалних организација и институција, размјена информација о друштву, привреди, култури, локалној самоуправи, те развијање и јачање пријатељских односа.

Споразум дефинише сарадњу у области културе, образовања, стамбено комуналних послова и привреде.

У делегацији општине Нови Град, која је у Бугарску отпутовала у понедјељак, 5. августа, осим представника општинске власти су и представници локалних предузећа и установа.