latinica  ћирилица
22/08/2019 |  09:09 | Аутор: СРНА

Болсонаро оптужује активисте за подметање пожара

Бразилски предсједник Жаир Болсонаро оптужио је активисте организација за заштиту човјекове средине да подмећу пожаре у Амазону.
Жаир Болсонаро (Фото: wicnews.com) -
Жаир Болсонаро (Фото: wicnews.com)

- По питању пожара у Амазону, које су, по мом мишљењу изазвале невладине организације јер губе новац. Намјера им је да донесу проблеме Бразилу - рекао је бразилски предсједник на конгресу челичне индустрије у Бразилији.

Британски Гардијан наводи да Болсонаро покушава да избјегне све веће међународне критике због неуспјеха да се заштити највећа кишна шума на свијету.

Према писању листа, пораст броја пожара у неколико држава у подручју Амазоније овог мјесеца услиједио је након медијских извјештаја да су фармери охрабрени могућношћу да рашчишћавају земљиште ради обраде усјева и узгоја стоке, јер нова бразилска администрација жели да регион отвори за економску активност.

Бразилски Национални институт недавно је објавио истраживање у којем се наводи да је од почетка године у Бразилу пријављено више од 72.000 пожара, што је за 84 одсто више у односу на исти период прошле године. Више од половине пожара били су у Амазонији.

У јулу је забиљежен велики раст сјече шума, што је пратио и раст броја пожара у августу. Локални медији истичу да су фармери у појединим регионима организовали "дане ватре", да би искористили слаб одговор власти.

Норвешка и Њемачка су обуставиле донације за бразилски фонд намијењен Амазонији који подржава невладине организације за заштиту екологије, али и државне агенције.

Упућени су и позиви да Европа блокира трговински споразум са Бразилом и другим јужноамеричким државама.