latinica  ћирилица
14/09/2019 |  18:04 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Изетбеговић: Не одустајем од апелације о имену Република Српска

Лидер СДА Бакир Изетбеговић изјавио је, након што је реизабран на функцију предсједника странке, да никада неће одустати од "борбе против дискриминације" када је ријеч о називу Република Српска, те да је прихватање кризе у формирању власти једини начин да БиХ крене напријед.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

Изетбеговић је рекао новинарима да је "учинио све да БиХ изађе из кризе", али да "има историјских момената када је једини начин да се крене напријед прихватање кризе".

- Са оваквим понашањем господина Додика, нама је боље прије се суочити са тим него касније - рекао је Изетбеговић.

Говорећи о апелацији којом би се оспорио назив Републике Српске, Изетбеговић је рекао да "никад неће одустати од борбе против дискриминације".

- Једна од оних које боду очи јесте та дискриминација да се један ентитет зове само по једном народу. Кад ћемо шта радити, о томе ћемо одлучити - рекао је Изетбеговић.

Он каже да је овај пут реакција међународне заједнице, судија у Уставном суду, а прије свега људи у српском корпусу које не представља Додик, била таква да је процијењено да томе није час.

- Није никаква срамота у политици се предомислити и на томе причекати. Ево, предомислили смо се и причекат ћемо - рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је на други предсједнички мандат од четири године изабран на Конгресу странке као једини кандидат, након што су га све организације у саставу ове странке једногласно номиновале за ту функцију.