latinica  ћирилица
03/10/2019 |  18:53 ⇒ 19:42 | Аутор: РТРС

Вишак у буџету Српске усмјерен у капиталне пројекте (ФОТО)

Буџет Српске, у првих девет мјесеци ове године, биљежи плус.

То потврђује Приједлог ребаланса буџета који је Влада данас утврдила, у износу од три милијарде 316 милиона и 600 хиљада марака. Када се упореди са овогодишњим буџетом разлика је 60 милиона и 600 хиљада марака.

Управо за толико је ребалансирани буџет већи од оног усвојеног крајем прошле године, који је, износио три милијарде и 256 милиона марака.

Намјера Владе је да се из вишка остварених прихода омогући реализација капиталних инвестиција, али и измире одређене обевезе.

Укупни буџетски приходи и примици за нефинансијску имовину планирани су у већем износу, него што предвиђа овогодишњи буџет.

Приједлогом Ребаланса за 2019. годину износе 2 милијарде 848 милиона. Дакле, укупни приходи већи су за више од 52 милиона. Када говоримо у постоцима, разлика је 1,9 одсто.

Најзначајнија повећања, у односу на план буџета, остварена су по основу прихода од доприноса за пензијско-инвалидско осигурање за 19 милиона.
Затим, слиједе накнаде за приређивање игара на срећу. Овдје је забиљежен плус од 10 милиона и 400 хиљада.

Раст од готово десет милиона доносе порези на добит, а седам милиона више је прикупљено по основу пореза на доходак. Дошло је,  и до повећања примитака од наплате датих зајмова у износу од осам милиона и 200 хиљада.

Повећање прихода, прате и већи расходи, а један од разлога је повећање накнада и плата запосленима у полицији и правосуђу. То потврђује податак да је ставка - лична примања увећана за више од седам милиона марака.

За 12 милиона су увећане дознаке по основу пензијског осигурања. Разлог је ванредно усклађивање и повећање пензија од два одсто, чија је примјена почела 2. јула.

Увећани су и издаци за нефинансијску имовину и то за готово 17 милиона у односу на планирани буџет. Из Владе увјеравају да су на појединим позицијама у овој групих расхода направљене уштеде, па ће та средства бити усмјерена у значајне капиталне инвестиције.

Приједлогом ребаланса за ову годину планиран је и буџетски суфицит у износу од 67 милиона КМ.