latinica  ћирилица
04/10/2019 |  18:06 | Аутор: СРНА

Зеленски планира потпуно повлачење снага

Украјински предсједник Владимир Зеленски планира да повуче све снаге дуж линије раздвајања на истоку земље, уколико профедералне снаге учине исто, рекао је шеф украјинске дипломатије Вадим Пристајко.
Украјинска војска (Фото: rs-lat.sputniknews.com) -
Украјинска војска (Фото: rs-lat.sputniknews.com)

Зеленски је почетком седмице објавио да ће се украјинске снаге повући из још два села наредне седмице - Золоте и Петривске.

- Након тога, Зеленски планира да повуче снаге са цјелокупног фронта и то ће бити обављено у фазама - нагласио је Пристајко.

Он је изразио наду да ће доћи до још једне велике размјене заробљеника са Русијом. Претходна велика размјена заробљеника извршена је 7. септембра.

Коментаришући приједлог о размјени заробљеника, портпарол Кремља Дмитриј Песков нагласио је "да би Русији било драго да обави размјену сви за све".

Зеленски је на власт дошао у мају, уз обећање да ће окончати петогодишњи сукоб на истоку Украјине. Велики дијелови региона Донбас под контролом су профедералних снага.

Дуж линије раздвајања дуге око 400 километара и даље има спорадичне размјене ватре, углавном минобацача и митраљеза.

Украјински предсједник је изразио спремност за одржавање избора у регионима Луганск и Доњецк, али је синоћ изнио ригорозне предуслове за то попут успостављања потпуног прекида ватре, повлачења "страних јединица" из Донбаса, украјински граничари да буду на граници између Русије и Украјине, те размјене свих преосталих затвореника.