latinica  ћирилица
16/10/2019 |  16:37 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

И Бањалука има средњовјековни мач у камену (ВИДЕО)

Из ријеке Врбас у Бањалуци сутра ће бити извучен средњовјековни мач. Ово древно оружје у камену пронашли су рониоци. Ријеч је о значајном археолошком открићу, с обзиром на то да је на подручју Бањалуке у протеклих 90 година, колико постоји Музеј, пронађен само један мач из тог периода.
Мач у камену (фото:N1) -
Мач у камену (фото:N1)

Након легенде о Екскалибуру, мачу Краља Артура, и Бањалука би могла добити своју легенду о таквом оружју.

У ријеци Врбас, рониоци клуба БУК нашли су средњовјековни мач забоден у камен. Према свему судећи, ријеч је о значајном археолошком открићу.

- Ми смо то и раније утврдили на основу снимака, када су први рониоци и снимили мач, а то је отприлике крај 13. и почетак 15. вијека - каже Ивана Панџић, археолог и кустос у Музеју Републике Српске.

Овакви мачеви на нашим просторима су ријетки, па је његово спасавање и конзервација од приоритетног значаја и за Музеј, и за Бањалуку.

- Они за сада имају један примјерак из сличног периода, тако да би ово био други примјерак који је сасвим документован од проналаска до излагања - наводи Данијела Јовановић, конзерватор Централног института за конзервацију Београда.

Ивана Панџић, археолог и кустос у Музеју Републике Српске додаје да је у питању први мач који се налази у близини археолошког локалитета, средњовјековног града Звечај, и како истиче, он има дупло већу тежину са научне и историјске стране.

Мач ће, након темељног чишћења и конзервације, бити чуван у фундусу Музеја Републике Српске, гдје би био доступан посјетиоцима и истраживачима, који су заинтересовани за средњовјековну прошлост града и његове околине.

Пројекат "Врбаски мач у камену" могао би послужити промоцији културног насљеђа и туристичке понуде.