latinica  ћирилица
21/11/2019 |  11:14 ⇒ 14:19 | Аутор: СРНА

Ђокић: Сви треба да одустану од онога што није потписано у Дејтону

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић изјавио је да и ову годишњицу парафирања Дејтонског мировног споразума треба искористити као врсту поуке да сви одустану од онога што у Дејтону није потписано, те да се посвете ономе што је потписано.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

- То значи да се омогући да ентитетска организација БиХ настави да несметано функционише, јер оваква БиХ није успостављена као привремена државна заједница, већ да на принципима Дејтона осигура трајан мир, стабилност и нормалан живот свим људима који у њој живе - рекао је Ђокић Срни.

Према његовим ријечима, у Дејтону је потписан споразум за мир из кога је произашла идеја да буде обезбијеђена стабилност у БиХ и да се крене путем обнове и развоја.

- Сматрам да се могло учинити много више. БиХ посебно у економском смислу много заостаје јер су перманентно присутни спорови у вези са оним што није потписано у Дејтону, а настоји се увести у праксу - каже Ђокић.

Према његовим ријечима, када би сви досљедно поштовали оно што је потписано, без обзира на то колико се то некоме допада или не, било би много стабилније стање у земљи, политички односи би били сасвим другачији, а и општи напредак би могао бити већи.

- Овако стање, уз стално спорење између онога што је потписано и верификовано у Дејтону и онога што се дешава у пракси, често води ка бројним блокадама које најдиректније погађају живот људи у БиХ - каже Ђокић.

Говорећи о закључцима усвојеним на посебној сједници Народне скупштине Републике Српске који су усмјерени ка повратку на изворни Дејтонски споразум, Ђокић је истакао да су они значајни јер јасно дефинишу креирање политика у Српској који се односе на дјеловање кроз заједничке институције БиХ.

- Веома је важно да имамо јасно дефинисане политичке принципе које морају да поштују сви. СП ће дати пуни допринос да се закључци који се односе на питање функционисања БиХ, односа између ентитета и рада у заједничким институцијама досљедно спроводе и то очекујем и од других - нагласио је Ђокић.

Данас се навршавају 24 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Дејтонски мировни споразум, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.