latinica  ћирилица
22/02/2020 |  10:57 ⇒ 11:16 | Аутор: РТС

Србија планира забрану пластике за једнократну употребу

Министар заштите животне средине Србије Горан Триван каже да се воде преговори у вези са избацивањем из употребе једнократне пластике.
Пластични прибор за јело - Фото: илустрација
Пластични прибор за јелоФото: илустрација

Горан Триван је за РТС рекао да се планира укидање једнократне пластике и да ће се ове године приступити мјерама које се тога тичу.

Такође, како је додао, припрема се депозитни систем када је у питању пластика и све остало што је рециклабилни амбалажни отпад те врсте, односно плаћање кауције за пластичне и стаклене флаше, лименке...

- Преговарамо и разговарамо са ентитетима који су заитересовани за ту прицу - навео је Триван.

ЕУ је прошле године забранила пластичне предмете за једнократну употребу као што су тањири, прибор за јело или сламке за пиће.

Говорећи о мјерама против загађења, Триван је навео да је Владина радна група за заштиту ваздуха идентификовала индивидуална ложишта и аутомобиле, али и електроенергетске капацитете као главне узроке загађења, па жели да "Србијагас" и топлане омогуће грађанима јефтиније прикључивање на централно грејање.

Такође, радна група жели да повећа и број мјерних станица.

ТРиван је истакао и да ће се пошумљавање Србије убрзати и да се у то укључује цивилни сектор, али и школе и друге институције.

- Ово јесте позив свим локалним самоуправама, школама, невладиним организацијама, акцијашима, да се укључе. Чини ми се да ће ово прерасти у један општедруштвени покрет - истакао је Триван.