latinica  ћирилица
23/03/2020 |  18:07 | Аутор: СРНА

Гутерес позвао на глобално примирје због вируса корона

Генерални секретар УН Антонио Гутерес позвао је данас на глобално примирје, како би свијет могао да се усредсреди на борбу против пандемије вируса корона.
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com) -
Антонио Гутерес (Фото: thefrontierpost.com)

Он је рекао да је вријеме да се прекину сукоби и да се сви заједно усредсреде на стварну борбу за животе људи.

- Вирусу није важна националност, нити етничка припадност, фракција или вјера. Он неумољиво напада све. У међувремену, војни сукоби трају широм свијета - истакао је Гутерес.

Гутерес је нагласио да највећу цијену сукоба плаћају најрањивији, а то су жене, дјеца, лица са инвалидитетом, као и расељени, те да су они најизложенији и ризику губитака усљед ширења пандемије.

Према ријечима Гутереса, здравствени систем у ратом разореним земљама је срушен, а мали број здравствених професионалаца који су остали често је мета током оружаних сукоба.

- Завршите болест рата и борите се против заразе која пустоши наш свијет. Борба почиње тако што се свуда заустављају сукоби. Сада. То је оно што нашој људској породици треба сада више него икад - поручио је Гутерес.

УН покушавају да посредују окончању сукоба у многим земљама, укључујући Сирију, Јемен и Либију, а, такође, пружају и хуманитарну подршку милионима цивила.

Према подацима које је објавио Ројтерс, у свијету је до сада заражено више од 351.000 људи, а преминуло је најмање 15.330 заражених.