latinica  ћирилица
01/04/2020 |  11:49 | Аутор: СРНА

Наставак пада броја нових случајева заразе у Кини

Кина је данас објавила податке који указују на наставак опадања заразе вируса корона и први пут саопштила и информације о асимптоматичним случајевима.

Од јуче је забиљежено 36 нових случајева заразе, а скоро сви су повратници из иностранства, објавила је Национална здравствена комисија.

То представља пад у односу на јучерашњих 48, па је укупан број заражених достигао 81.554.

Пекинг је објавио и дневне податке о асимптоматичним слуачјевима. Неке земље укључују позитивна лица која не показују симптоме у укупан број потврђених случајева, како препоручује Свјетска здравствена организација.

Корисници кинеских друштвених мрежа кажу да страхују да асимптоматични носиоци вируса шире заразу, а да то не знају, нарочито од када су власти ублажиле рестрикције на путовања у епицентрима заразе.

Епидемиолог СЗО-а Марија ван Керхове изјавила је прошле седмице да су у већини случајева преносиоци заразе особе које имају симптоме, а да ће многи асимптоматични развити симптоме неколико дана након што им је постављена дијагноза.

Кинеска Национална комисија саопштила је да тренутно постоји 1.367 асимптоматичних случајева који су под надзором, што је пад са 1.541. дан раније.