latinica  ћирилица
07/04/2020 |  11:03 | Аутор: СРНА

Прве ће се опоравити Данска, Норвешка, Швајцарска, Њемачка...

Данска и Норвешка су на врху земаља са најотпорнијом кономијом, односно земаља које ће се најбрже опоравити након свјетске пандемије вируса корона, процјена је осигуравајуће компаније ФМ Глобал.

Листа отпорности економских система рангира отпорност пословног окружења у 130 земаља на основу фактора као што су политичка стабилност, корпоративно управљање, ризик окружења, логистика ланаца за снабдијевање и транспарентност.

Десет земаља са највећим капацитетима за брз опоравак су Норвешка, Данска, Швајцарска, Њемачка, Финска, Шведска, Луксембург, Аустрија, земље централне Америке и Велика Британија.

Од земаља у региону Хрватска је на 37 мјесту, Словеније на 42, Србија на 63, а БиХ на 70.

Би-Би-Си као примјер способности економије издваја Данску, која биљежи високе оцјене за ланце за снабдијевање. Она је брзо реаговала када је у питању доношење мјера социјалног дистанцирања због ширења вируса.

Мјере као што су накнада 90 одсто плате раднику плаћеном по сату и 75 одсто плате раднику са пуним радним временом, погођеном кризом, поздрављена је у остатку свијета као примјер, јер се суштински ради о "замрзавању" економије док "олуја" не прође.