latinica  ћирилица
07/04/2020 |  11:03 | Аутор: СРНА

Прве ће се опоравити Данска, Норвешка, Швајцарска, Њемачка...

Данска и Норвешка су на врху земаља са најотпорнијом кономијом, односно земаља које ће се најбрже опоравити након свјетске пандемије вируса корона, процјена је осигуравајуће компаније ФМ Глобал.
Данска (илустарција) -
Данска (илустарција)

Листа отпорности економских система рангира отпорност пословног окружења у 130 земаља на основу фактора као што су политичка стабилност, корпоративно управљање, ризик окружења, логистика ланаца за снабдијевање и транспарентност.

Десет земаља са највећим капацитетима за брз опоравак су Норвешка, Данска, Швајцарска, Њемачка, Финска, Шведска, Луксембург, Аустрија, земље централне Америке и Велика Британија.

Од земаља у региону Хрватска је на 37 мјесту, Словеније на 42, Србија на 63, а БиХ на 70.

Би-Би-Си као примјер способности економије издваја Данску, која биљежи високе оцјене за ланце за снабдијевање. Она је брзо реаговала када је у питању доношење мјера социјалног дистанцирања због ширења вируса.

Мјере као што су накнада 90 одсто плате раднику плаћеном по сату и 75 одсто плате раднику са пуним радним временом, погођеном кризом, поздрављена је у остатку свијета као примјер, јер се суштински ради о "замрзавању" економије док "олуја" не прође.