latinica  ћирилица
16/05/2020 |  09:35 | Аутор: dnevni avaz

Џуел: Угрожена даља помоћ ММФ-а

Резидентни представник Међународног монетраног фонда у БиХ Ендрју Џуел упозорио је да би нерјешавање проблема у вези са исплатом 330 милиона евра које је ММФ обезбиједио за БиХ могло угрозити њихову будућу финансијску помоћ.

Џуел је истакао да не разумије у потпуности природу проблема са исплатом 330 милиона евра које је ММФ крајем априла пребацио на рачун Централне банке БиХ с обзиром на то да су договорени износи који треба да буду дозначени ентитетима и Брчко дистрикту.

- Заиста је жаљења вриједно да је интервентна помоћ коју је ММФ дозначио прије три седмице још неискориштена. Врло лоше је то да БиХ затражи хитну помоћ, а онда је не искористи - истакао је Џуел за данашњи Дневни аваз.

У писму намјере које је БиХ послала ММФ-у дефинисано је да Федерацији БиХ припада 62 одсто од добијених средстава, а Републици Српској 38 одсто, с тим да оба ентитета одвоје по 0,5 одсто за Брчко дистрикт.

Потписано је да се 50 одсто средстава која припадају ФБиХ расподијеле и кантонима да би одговорили на посљедице епидемије вируса корона, али Савјет министара још није постигао договор о повлачењу средстава Инструмента за брзо финансирање од ММФ-а.