latinica  ћирилица
25/06/2020 |  10:33 ⇒ 10:35 | Аутор: klix.ba

Туристи из БиХ непожељни у Хрватској? (ФОТО)

Бројне су реакције јавности на драконски потез хрватских власти којим су буквално онемогућили грађанима из БиХ да љетују у тој земљи.
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Надлежни у Хрватској, наравно, поручују како нису затворили границу, већ су само промијенили режим на граници. А та промјена режима значи да сви који желе боравити у Хрватској морају ићи у обавезну самоизолацију од 14 дана.

Таква мјера ће одвратити готово све грађане да свој план за годишњи одмор преусмјере на домаће потенцијале или за сада евентуално Турску која је скроз отворена за све из БиХ.

Хрватска је највећем дијелу грађана из БиХ годинама била редовна и омиљена дестинација за љетовање, пише Кликс.

Само прошле године у тој земљи је љетовало више од пола милиона становника БиХ, подаци су то Министарства туризма Хрватске. Ти гости су остварили близу три милиона ноћења.

Ипак, Хрватска је у оправдању свог потеза нагласила да жели заштитити здравље својих грађана, стављајући етикету да су они који су долазили из БиХ, али и Србије, КиМ и Сјеверне Македоније највише допринијели повећању броја заражених.

Нису рекли како то могу да докажу, али су олако одустали од туриста иако све вријеме без икаквог ограничења и мјера у своју земљу пуштају туристе из чак 10 земаља Европске уније, које такође биљеже раст новозаражених.