latinica  ћирилица
25/06/2020 |  11:46 | Аутор: СРНА

Чолак: Потребно системски мијењати неке ствари

Предсједавајући Уставноправне комисије Дома народа парламента БиХ Бариша Чолак рекао је да је у Приједлогу закона о престанку мандата Високом судском и тужилачком савјету БиХ, који је добио негативно мишљење Уставноправне комисије, превише ствари којима се ништа не рјешава и које није могуће уклопити у овакав правни систем, наводећи да су потребне системске промјене.
Бариша Чолак - Фото: РТРС
Бариша ЧолакФото: РТРС

- Превише је ствари које није могуће уклопити у овакав правни систем, без обзира на то шта мислимо о раду ВСТС-а. Смјењивати комплетан ВСТС на овај начин није добро. Извјештај о раду са разлогом није прихваћен. Ми на овакав начин не можемо рјешавати ствари. Не знам како је некоме пало на памет да се на овакав начин предлаже смјена цијелог ВСТС-а. Мислим да морамо ићи на то да мијењамо Закон о ВСТС-у - изјавио је Чолак Срни.

Он је указао да су и датуми који су стављени у приједлог давно прошли.

Према његовим ријечима, ВСТС је замишљен као регулаторни орган на нивоу БиХ који има овлаштења не само за ниво БиХ, већ и цијелу цијелу БиХ када је ријеч о судијама и тужиоцима, а закон је прецизирао како престаје мандат поједином члану или члановима ВСТС-а.

- Системски треба мијењати неке ствари, јер мијењати особу А особом Б, а у овом случају се ријеч о цијелом Савјету, ништа се није промијенило. Нисмо промијенили начин избора, нисмо промијенили њихову одговорност, што је можда најважније. Њима је задатака успостављање професионалног правосуђа  - нагласио је Чолак.

Он је констатовао да се то не може направити ако законом не буде утврђена њихова одговорност.

- Нажалост, ми као законодавно тијело немамо ту улогу. Волио бих да је законодавац прописао такву могућност и надам се да ћемо врло брзо добити нови закон о ВСТС-у или измијењени закон, којим ће се јасно позиционирати свачија одговорност, па и ВСТС-а - рекао је Чолак.

Уставноправна комисија Дома народа Парламентарне скупштине БиХ са четири гласа против и два гласа за дала је негативно мишљење на Приједлог закона о престанку мандата Високог судског и тужилачког савјета БиХ у садашњем саставу.

Комисија је констатовала да овај законски приједлог није усаглашен са Уставом и правним системом БиХ.