latinica  ћирилица
31/07/2020 |  19:10 ⇒ 20:32 | Аутор: РТРС

У Хашанима обиљежен завршетак изградње реплике Ћопићеве куће (ФОТО/ВИДЕО)

У Хашанима, родном мјесту писца Бранка Ћопића, обиљежен је завршетак изградње реплике његове родне куће.
Крупа на Уни - отворена обновљена кућа Ћопића - Фото: СРНА
Крупа на Уни - отворена обновљена кућа ЋопићаФото: СРНА

Ово је дио пројекта ревитализације Ћопићевог родног мјеста и изградње Спомен – подручја "Башта сљезове боје".

Пројекат је реализовало Министарство просвјете и културе Српске.

У Хашанима, у којима је велики Бранко Ћопић провео дјетењство, и одакле је црпио теме за већину својих дјела, коначно је завршена реплика његове родне куће.

Овај пројекат од великог је значаја за становништво. Надају се да ће обнова Ћопићеве куће "оживјети" његов завичај, који ће постати интерсантан посјетиоцима и љубитељима његовог дјела, што је Бранко, кажу, и заслужио.

- Прије десетак година, какво је било ово мјесто, и каква је ово била пустош, ово је сада предивно, и мислим да ће ово ићи даље и ићи боље - рекао је Зоран Кондић, Хашани.

Фото: РТРС

- То нам је улило и храбрости и наде за опстанак и останак на овом нашем лијепом Подгрмечу - сматра Душанка Дакић, Завичајно удружење "Бранко Ћопић", Хашани.

Изградња реплике Ћопићеве куће дио је пројекта ревитализације његовог родног мјеста кроз изградњу спомен подручја "Башта сљезове боје", у оквиру којег се налази и "Дједа тришин млин" и Спомен-школа у Хашанима.

- Данас је велики дан за Хашане, велики дан за Крупу на Уни, са овим смо се вратили у један нови живот, оживјели смо Хашане, оживјели смо Бранка Ћопића - поручио је Младен Кљајић, начелник општине Крупа на Уни.

Фото: РТРС

Пројекат је реализовало министарство просвјете и културе, као дио политике и стратешких праваца културног развоја за период до 2022.

- Завршетком релике аутентичне куће Ћопића, ми смо заокружили и прву културну туру која ће повезивати Хашане, Козару и Стричиће, и на тај начин повезати Ћопића, Кочића и Куленовића, и тако понудити један не само културни него и туристички производ - навела је Наталија Тривић, министарка просвјете и културе Републике Српске.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да ће ресорно министарство у сарадњи са осталим министарствима у Влади Српске предузети све радње како би били дигитализовани дјело и заоставштина књижевника Бранка Ћопића.

Рајчевић је рекао да у 21. вијеку млади читају дјела користећи савремене алате.

- Наш задатак је да дјело Бранка Ћопића приближимо генерацијама које долазе и то ће бити још један враћен дуг нашем књижевнику - рекао је Рајчевић.

Бранко Ћопић несумњиво је мјесто нашег идентитета, одрастања и школовања, истакао је српски члан Предсједништва БиХ.

Додао је да је на овај начин враћен један велики дуг према Ћопићу и његовом родном мјесту, које је толико волио.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Хашанима, код Крупе на Уни, да Република Српска неће стати на изградњи реплике родне куће великог српског писца Бранка Ћопића, већ да ће бити изграђени и други садржаји предвиђени пројектом "Башта сљезове боје".

Фото: РТРС

Додик је истакао да након тога треба одредити дан кад ће се у Хашанима окупљати сви који воле и цијене Ћопићев књижевни рад.

Бранко Ћопић убраја се међу најзначајније и најчитаније српске писце 20. вијека. Писао је романе, приповијетке и поезију за дјецу и одрасле и био члан Српске академије наука и умјетности. За посљедњу збирку приповиједака „Башта сљезове боје“ награђен је Његошевом наградом.