latinica  ћирилица
31/07/2020 |  12:17 ⇒ 12:43 | Аутор: СРНА

Додик: Ћопић показао величину српске душе, Хашане учинио незаборавним (ФОТО)

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у Хашанима, код Крупе на Уни, да дјело познатог писца Бранка Ћопића, који је човјек Крајине и српског народа, треба додатно приближити генерацијама које долазе.
Додик у Хашанима (Фото:радиновиград) -
Додик у Хашанима (Фото:радиновиград)

Додик је, у обраћању на свечаности поводом отварања обновљене куће великог српског писца, рекао да је о Ћопићу све речено, али да ће се радити све што до сада није било урађено.

- Сигурно једна најважнија ствар је да Ћопића и његова велика дјела приближимо генерацијама које долазе, младима који читају и који се васпитавају. Биће прилике да долазећи у Хашане можда и разумијемо зашто је то све Ћопићево било тако лијепо написано, да је требало да се роди само један дјечак овдје који ће касније израсти у великог писца и да то само склопи да се ми у будућности тиме бавимо - рекао је Додик.

Истакао да је велики српски писац Бранко Ћопић живио за овај крај и никада није пропустио прилику да се врати у Хашане и буде међу својим људима "и да покаже величину управо те српске националне душе која није правила разлике и никакву диобу међу људима".

- Не могу да кажем да је био у заблуди, али он је несумњиво богатство српског народа. Одавде је кренуо, прошао бурно вријеме и завршио тамо гдје је завршио - истакао је Додик.

Додик је оцијенио да је иза Ћопића остао озбиљан књижевни опус.

Додик у Хашанима (Фото: СРНА)

- То је ванвременска прича која заслужује да ми овдје окупљени учинимо све да ово буде живо мјесто. Подржаћемо општину Крупа на Уни да на том плану уради шта је неопходно и да креирамо дан када ћемо се овдје окупљати. То ће одлучити стручни људи - рекао је Додик.

Он је додао да је велики писац својим великим дјелом Хашане учинио незаборавним.

- Јер више је волио Хашане него ми нека своја мјеста. То га разликује од нас. И да није било Ћопића, питање је да ли би било Хашана у овом смислу. Да га није било, можда се ово не би ни бранило, па било Федерација БиХ... Али ево, овдје на ивици ентитетске линије поносни смо што смо се изборили да управљамо овим ресурсом, што је велика ствар - напоменуо је Додик.

Додик је рекао да ће Ћопић живјети "далеко дуже него сви ми заједно", те да ће се његове поруке чути на многим мјестима.

- Многе генерације ће учити, наравно, од њега. А, ми смо овдје да вратимо само један мали дуг према њему и управо га сада враћамо - истакао је Додик.