latinica  ћирилица
23/08/2020 |  10:06 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Шпирић: Од Цикотића очекујем детаљан извјештај о стању мигрантске кризе

Изјава министра безбједности у Савјету министара Селме Цикотића да БиХ влада мигрантском кризом требало би да упали све аларме за узбуну јер, ако ово није шала, онда имамо званичну најаву да ће сваким даном бити све горе, оцијенио је у изјави за Срну предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.
Никола Шпирић - Фото: СРНА
Никола ШпирићФото: СРНА

- Док се становници Велике Кладуше самоорганизују и праве народне патроле у покушају самоодбране од напада и силовања, министар Цикотић приједлоге да се мигранти уведу у законске оквире назива секси идејама и врло је релаксиран. Министар је након именовања имао довољно времена да се слика и позира, а сад очекујем да, у складу са нашим закључком, припреми информације за пленарну сједницу Парламентарне скупштине БиХ о мигрантској кризи - нагласио је Шпирић.

Он је истакао да ће као предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ тражити од министра Цикотића детаљан извјештај о мигрантској кризи јер се он позива на међународе конвенције у заштити права миграната, а не чини ништа да се због ескалације мигрантске кризе заштите права грађана БиХ.

- Један министар безбједности их је довео у БиХ, другог смо испратили јер није добио подршку у борби против мигрантске кризе, а трећи је мандат почео причом да су нам мигранти најбољи туристи који доносе профит. Све ово упућује на то да нема одлучности да се ухватимо у коштац с овом кризом - додао је Шпирић.

Он очекује да Цикотић бригу о људским правима миграната и хуманитарном аспекту остави надлежном Министарству за људска права и избјеглице у Савјету министара, а да се он држи сектора безбједности и својих овлашћења.

- Као човјек разумијем проблеме свих избјеглица, али не знам зашто министар Цикотић ламентира над нелегалним боравком миграната у БиХ умјесто да предузме кораке у складу са својим надлежностима и да тражи да их одговорне институције региструју. Можда ће министар некада овако завапити и над судбином избјеглица и повратника у Гламоч, Грахово или Бугојно - истакао је Шпирић.

Он је закључио да су институције БиХ једино мјесто гдје се може повести озбиљна полемика о овом преозбиљном питању и позвао све институције да раде свој посао у интересу безбједности грађана и поштивања свих међународних директива које се односе на проблем миграција.