latinica  ћирилица
12/10/2020 |  20:54 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Хрватски свјетски конгрес тужио Дану Будисављевић

Хрватски свјетски конгрес, који се представља као међународна и нестраначка организација која повезује све Хрвате у свијету, саопштио је да је против режисерке Дане Будисављевић поднесена пријава због сумње да је починила кривично дјело, јер је у филму "Дневник Диане Будисављевић" приказала "низ неистина и лажи, а филм је уврштен у школски програм".
Сцена из филма - Фото: РТРС
Сцена из филмаФото: РТРС

- За ту `кривичну пријаву` Хрватског свјетског конгреса не знамо ни коме је поднесена, ни шта значи. Нећемо реаговати, јер мислимо да се ради о промоцији те институције - рекла је Дана Будисављевић за "Вечерње новости".

Она каже да је све то крајње невјешто срочено и да је, очито, жеља те организације да се врши притисак на наставнике како се филм о Диани Будисављевић не би приказивао у хрватским школама.

- Ради се о покушају застрашивања, али ту `тужбу` нико није баш узео озбиљно, па хрватски медији до сада о томе нису уопште ни писали - рекла је Дана Будисављевић.

Филм се и даље приказује у школама у којима наставници сами одлуче да буде приказан и нико не врши притисак на њих.

- Мени је симптоматично да ови притисци долазе од људи из хрватске дијаспоре, који годинама не живе у Хрватској - рекла је Дана Будисављевић.

У тужби, Хрватски свјетски конгрес који наглашава да је члан УН, каже да у филму није речено како је Диана Будисављевић спасавала козарачку дјецу. Они чак тврде "да је усташка власт организовала спасавање дјеце, а да је то у овом дјелу изостављено". Дани Будисављевић се приговара и да је "измишљено насиље полицијских агената у стану Диане Будисављевић", а брани се и улога злогласног команданта УНС-а Еугена Кватерника, наводи се у тексту.

Филм "Дневник Диане Будисављевић" говори о херојским подвизима аустријске хуманитарке која је из ужаса усташких логора у Независној Држави Хрватској спасила 10.000 српске дјеце.