latinica  ћирилица
16/12/2020 |  09:26 ⇒ 11:20 | Аутор: РТРС

Топић: Избјегли смо "италијански сценарио", али опрез и даље максималан (ВИДЕО)

Нисмо доживјели италијански сценарио, да нам заражени леже по подовима болница или испред ње и имали смо све правовремене потезе да нам пацијенти не остану на улици, нагласио је др Горан Топић, помоћник генералног директора за медицинске послове УКЦ Републике Српске, гостујући у нашем Јутарњем програму.
Горан Топић - Фото: РТРС
Горан ТопићФото: РТРС

- Са јучарашњим даном у Клиничком центру Републике Српске хоспитализована су 362 пацијента. Збрињавамо тешке и средње тешке клиничке слике, од тога броја је 209 пацијената на кисеоничкој подршци, а 44 су у тешком стању и налазе се на респираторима - наглашава Топић.

Он је истакао да Клинички центар може адекватно одговорити пандемији.  

- Имамо преко 50 респиратора спремних у Клиничком центру. Али мора се знати да ми не можемо смјестити цијелу Републику Српску, ако се настави овај тренд раста обољелих. И остали клинички центри и болнице широм Српске морају равномјерно поднијети сав терет пандемије - појаснио је Топић.

Он је појаснио и како је тешко се носити свакодневно са свм проблемима који носи пандемија изазавана вирусом корона.

- Пандемија траје готово годину дана, сваки дан се сусрећемо са тим људима. Знате како је када пратите само медије, досадило би вам, а да не говорим, када облачите сваки дан заштитино одјело, а  сдруге стране мислите о својој породици, најближима. Иду нам празници, навикли смо на породичне скупове, али мора се размишљати о томе да ће све проћи, а онда за 15 дана имаћемо проблеме. Немојте се окупљати, да поново за 40 дана не би се окупљали тужним поводом. Немојте да дозволимо да некога скидамо са респиратора, да би ставили некога другога, ко има веће шансе да преживи, јер и онај кога скидамо, нечији је отац, мајка, брат, син... - рекао је Топић.

Институт за јавно здравство Републике Српске најавио је пооштравање мјера за предстојеће новогодишње празнике.

- Додатне мјере прије свега односе се на 31. децембра и 1. јануара. Да се питају здравствени радници закључали би све за 14 дана како би бројке пале, али наравно да живот не може и не смије стати. Пооштравање мјера видљиво је у цијелој Европи, и сигурно да ће помоћи да се превлада оваква ситуација - закључио је Горан Топић.