latinica  ћирилица
18/02/2021 |  07:43 ⇒ 07:46 | Аутор: СРНА

Насин ровер спрема се за спуштање на Марс (ВИДЕО)

Ровер америчке Насе припрема се данас за спуштање на Марс, што је најризичња фаза мисије чији је циљ да се на Земљу донесу стијене да би се сазнало да ли је икада било живота на црвеној планети.
Ровер на Марсу (фото:aibusiness.com) -
Ровер на Марсу (фото:aibusiness.com)

Контрола мисије у центру Насе у Пасадени чека потврду да се ровер спустио на површину планете. Сигнал путује до Земље 11 и по минута, а очекује се у вечерњим часовима.

Спуштање возила са шест точкова биће трећа посјета Марсу у посљедњих само седам дана. Прошле седмице су у орбиту планете стигли свемирски бродови из Уједињених Арапских Емирата и Кине.

Насин ровер "Пресервенс" (Истрајност) је најнапредније возило које је ова агенција икада послала. Уколико се спусти, то ће бити девета летјелица којој је то успјело, а све су из САД, пренио је АП.

Ровер величине аутомобила као погонско гориво користи плутонијум, а планирано је да се спусти у појас димензија осам пута шест километара, са древном ријечном делтом пуном усјека, литица и површина са стијенама.

Ровер је дизајниран да својом руком дужине два метра избуши тло и сакупи узорке стијена који би могли да садрже трагове некадашњег микроскопског живота.

Планирано је да узорци буду убачени у специјалне цијеви, запечаћени и враћени на Земљу у другој мисији 2031. године.

Наса ће се удружити са Европском свемирском агенцијом да би заједно вратиле узорке на Земљу. Мисија "Пресервенса" кошта близу три милијарде долара.