latinica  ћирилица
13/03/2024 |  13:34 ⇒ 13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Ескобар: Одлука о укњижби земљишта Високих Дечана неопходан корак

Специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар поздравио је данас одлуку привремених институција у Приштини да укњиже имовину манастира Високи Дечани и нагласио да је то важан и неопходан корак.
Манастир Високи Дечани - Фото: СРНА
Манастир Високи ДечаниФото: СРНА

- Желим да напоменем да је данашња одлука за Манастир веома важна, била је тешка, али неопходна. Захваљујемо институцијама на овом кораку - рекао је Ескобар послије састанка са предсједницом привремених институција у Приштини Вјосом Османи, преноси Коха.

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти изјавио је данас да је од Катастарске агенције у Приштини затражио да укњижи имовину манастира Високи Дечани, онако како је одлучио такозвани уставни суд.

Он је то рекао на сједници свог кабинета и додао да је Приштини постало јасно да мора да бира између двије опције - да спроведе одлуку тзв. Уставног суда или да се питање Приштине у вези чланства у Савјету Европе скине са дневног реда, преноси Репортери.

Привремене приштинске институције одбијале су да спроведу одлуку такозваног уставног суда у Приштини из 2016. године, према којој морају да као власништво манастира Високи Дечани упишу око 24 хектара земље у околини манастира.