latinica  ћирилица
13/03/2024 |  16:20 | Аутор: РТРС

Нешић примио полазнике Високих студија безбједности и одбране из Србије

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић обратио се данас полазницима Високих студија безбједности и одбране из Србије који бораве у студијској посјети БиХ.
Нешић примио полазнике високих студија безбједности из Србије - Фото: Уступљена фотографија
Нешић примио полазнике високих студија безбједности из СрбијеФото: Уступљена фотографија

Уз добродошлицу у Министарство безбједности у Савјету министара, Нешић је представио безбједносни систем у БиХ, принципе на којима се темељи безбједносна политику и кључне приоритете.

- Кључни циљеви Министарства безбједности су испуњавање услова на путу ка европским интеграцијама, те јачање регионалних односа и побољшање сарадње и повјерења са нижим нивоима власти. Можемо се похвалити да смо ми локомотива европских интеграција, када је у питању испуњавање обавеза и усвајање закона, што је препознато у извјештајима Европске комисије и других међународних партнера - рекао је Нешић.

Нагласио је да у савременом свијету глобалне пријетње не познају границе и да изазови у окружењу и шире нужно утичу на безбједност у БиХ, и обратно. То обавезује све државе да преузму одговорност за очување унутрашње безбједности али и допринесу укупној безбједности у свијету.

Због тога је од посебног значаја даље развијање добросусједских односа заснованих на принципима једнакости и сарадње.

Додао је да су кључни изазови за БиХ организовани криминал, корупција, илегалне миграције, тероризам и насилни екстремизам, трговина људима те нелегална трговина наркотицима.

- Ово су уједно и приоритети у раду Министарства безбједности и безбједносних агенција и настојимо заједно са партнерским организацијама јачати безбједност наших грађана, али и дати допринос безбједности у свијету - додао је Нешић.