latinica  ћирилица
13/03/2024 |  19:02 ⇒ 21:41 | Аутор: РТРС

Хоће ли до наредне седмице бити усаглашен закон о Суду БиХ? (ВИДЕО)

Наредне седмице пред Савјетом министара поново ће се наћи Приједлог закона о Суду БиХ. Његовим усвајањем био би испуњен још један од услова на европском путу. Око текста закона јуче није било сагласности, јер бошњачки министри и даље одбијају да сједиште Апелационог одјељења буде у Бањалуци.
Суд и Тужилаштво БиХ - Фото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Суд и Тужилаштво БиХФото: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja

Сједиште Апелационог одјељења није и једини проблем око којег српска и бошњачка стране имају различите ставове.

Осим сједишта, надлежност Апелационог одјељења Суда БиХ, кључна је тачка спорења СНСД-а и странака "Тројке" у Закону о суду БиХ.

Као другостепена инстанца преиспитиваће све одлуке Суда који има широк спектар надлежности и за кривична дјела прописана ентитетским и законом Брчко Дистрикта.

- Не може да Суд БиХ одлучује о имовинским односима између БиХ и ентитета, то је као да смо потписали смртну пресуду за Републику Српску зато се неће десити - рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Министри из странака "Тројке" различито реагују, једни дају шансу Радној групи да усагласи спорне одредбе закона, други ултимативно одбијају да га подрже, ако се не односи на цијелу БиХ.

- За Закон о судовима нећу гласати уколико се не буде односио на цијели простор БиХ и уколико било шта буде против БиХ ја имам право вета у Савјету министара и никада неће дићи руку нешто против државе - рекао је Зукан Хелез, министар одбране у Савјету министара.

- Радна група за Закон о суду ради и када заврши текст ми ћемо имати ставове и изјаснити се - додао је Един Форто, министар комуникација и транспорта у Савјету министара.

"Тројка" се већ изјаснила против сједишта Апелационог одјељења у Бањалуци, попут америчког амбасадора Мајкла Марфија, прихватају да буде у Источном Сарајеву.

Из Републике Српске поручују да политичко Сарајево и стране амбасаде, неће одређивати локацију.

- Ја чак мислим да тај суд када би био овдје, у Бањалуци да би био далеко независнији него ово што гледамо уз Сарајеву - рекао је Додик.

У Приједлогу Закона о суду БиХ у члану 3. прецизира се да Апелационо одјељење не може бити у истом ентитету гдје је сједиште Суда, значи у Сарајеву. Али да ће годину дана привремено бити на истој адреси, након чега би Парламентарна скупштина БиХ одредила трајно сједиште Апелационог одјељења.

- Ја мислим да то није адекватан приједлог и рјешење. Прије свега морамо да добијемо одговор зашто некоме смета да сједиште Апелационог одјељња буде у Бањалуци - рекао је Сташа Кошарац, замјеник предсједавајућег Савјета министара.

Разумног одговора нема, поготово што је и европска званичницица Ангелина Ајхорст током недавног боравка у БиХ истакла да Брисел не намеће гдје ће бити сједиште Апелационог одјељења.

- Закон о суду, двије или три спорне ријечи остале да се усвоји , ствар је политичког договора , ево ја се надам да ће бити довољно мудрости код странака које чине власт да нађемо комромис и рјешење - истакао је Давор Буноза, министар правде у Савјету министара.

Приједлогом закона о суду БиХ предвиђено је оснивање Апелационог одјељења, а не Вишег суда, што су тражиле бошњачке странке.

То је самостална правосудна инстанца која ће странкама помоћи да исправе судске грешке настале у првостепеном судском процесу.