latinica  ћирилица
13/03/2024 |  23:00 ⇒ 14/03/2024 | 07:20 | Аутор: СРНА

Вархељи: Представници Српске заслужни за реформе

Комесар ЕУ за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи изјавио је да су представници Републике Српске дио процеса доношења одлука и да су заслужни за реформе због који БиХ може да напредује на путу ка ЕУ.
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ) -
Оливер Вархељи (Фото: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ)

- Европској комисији се не свиђа реторика коју користи предсједник Републике Српске Милорад Додик и то изазива забринутост. Али, немојте заборавити да су представници Републике Српске у институцијама, да су дио процеса доношења одлука, да су заслужни и за реформе због којих земља може напредовати - рекао је Вархељи новинарима.

Он је навео да се нада позитивном исходу на састанку Европског савјета који ће идуће седмице расправљати о препоруци Европске комисије да се отворе преговори са БиХ, те додао да не може говорити о могућим датумима за почетак преговора.

- Ако приједлог који смо дали прихвати Европски савјет, ми ћемо одмах почети да припремамо преговарачки оквир и чим будемо спремни предложићемо га Савјету, а тешко је предвидјети колико ће Савјету требати да постигне консензус, јер се о томе одлучује једногласно - рекао је Вархељи.

Он је навео да измјене Изборног закона и даље остају услов за даљи напредак БиХ у европским интеграцијама, али да за њихово доношење има времена до локалних избора, преноси Хина.

- Са наше стране видимо да рад на томе напредује прилично добро и имају још времена до локалних избора. Вољели бисмо да видимо да се амандмани о интегритету изборног процеса усвоје прије локалних избора - рекао је Вархељи.

Комесар ЕУ за проширење указао је на позитивне промјене у БиХ након избора 2022. године, истичући да постоји функционална политичка конструкцију у којој су представници три конститутивна народа успјели да договоре коалиције на свим нивоима власти у земљи.

Он је подсјетио да Федерација БиХ пет година прије тога није имала владу, нити буџет.

Вархељи је данас представио извјештај о БиХ сталним представницима држава чланица ЕУ, који припремају састанак Савјета за опште послове који ће у уторак, 19. марта, расправљати о препоруци Европске комисије да се отворе преговори са БиХ.

О томе ће у четвртак, 21. марта разговарати и челници ЕУ, а за позитивну одлуку потребна је сагласност свих држава чланица.

Варехељи је рекао да је расправа са амбасадорима била врло позитивна и да се нада позитивном исходу.

На питање да ли очекује отпор неких држава чланица према отварању преговора са БиХ, Вархељи је рекао да је извјештај Европске комисије рађен врло пажљиво и да су притом ослушкивали расположење држава чланица.

Он је истакао да је пред БиХ још доста посла који ће морати да обави.