latinica  ћирилица
15/03/2024 |  16:24 ⇒ 21:56 | Аутор: РТРС

Тужилаштво БиХ упутило ургенцију: Служба за заједничке послове одмах да почне са уређењем простора око зграде

Тужилаштво БиХ у овом тренутку има потребу за уређењем околног простора око зграде, с обзиром на то да простор око зграде Тужилаштва БиХ дужи временски период није адекватно одржаван, на њему се налази доста смећа и растиња које је потребно уклонити, истиче се у ургенцији од 28. фебруара 2024 године, коју је Тужилаштво упутило Служби за заједничке послове институција БиХ.
Тужилаштво БиХ - Фото: РТРС
Тужилаштво БиХФото: РТРС

-  И поново се обраћамо са захтјевима да се одмах успостави редовно и уредно извршавања послова из дјелокруга рада Службе у просторијама Тужилаштва БиХ, а према исказаним потребама Тужилаштва - наглашава се у ургенцији.

Нагласили су да Тужилаштво БиХ има знатне просторне капацитете и опрему коју је потребно одржавати управо због законом одређених надлежности Службе.

- Правилником о унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста Тужилаштва БиХ није предвиђено ниједно радно мјесто за послове који спадају у редовне надлежности Службе, због чега Тужилаштво и нема запосленике који су квалификовани и адекватно обучени за обављање оваквих послова - истакли су.

Подсјећају да је Тужилаштво БиХ  19. октобра 2023. године упутило Служби за заједничке послове институција БиХ и Савјету министара  захтјев за хитним успостављањем редовног пружања услуга из надлежности Службе у зградама Тужилаштва БиХ, а који по својој природи спада у дјелокруг заједничких послова.

- Захтјев је поднесен из разлога што је Тужилаштво БиХ у претходном периоду у неколико наврата затражило да Служба за потребе Тужилаштва БиХ обави послове из надлежности Одјела за машинска постројења и инсталације који је успостављен да обавља послове текућег одржавања објеката, инсталација, уређаја, загријавање и климатизацију радног простора, те Одјела за подршку правосудним институцијама БиХ који обављају одржавање објеката и инфраструктуре, инсталација и уређаја, руковођење, управљање и унапрјеђивање постојећих инфраструктурних система и опреме унутар Комплекса (систем гријања и хлађења, електросистеми, хидросистеми), а да Служба овим захтевима није одговорила и није приступила њиховој реализацији - наводи се у ургенцији.

Истиче се да Тужилаштво БиХ до данас није примило одговор по упућеном Захтјеву.

- Нити је у међувремену од стране Службе дошло до пружања услуга из њених надлежности, а које су потребне да се пруже и изврше према Тужилаштву, због чега је Тужилаштво константно принуђено самостално, о свом трошку, ангажује треће особе да за потребе Тужилаштва обаве послове које је по закону Службе у обавези извршити - наглашава се у ургенцији.